1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Digikasvio keräsi yli 200 kuvaa – kasvituntemus on naisten juttu

Digikasvioon lähetettyjen kuvien määrä yllätti monet, mutta ei lajitunnistuksessa apuna ollutta asiantuntijaa. Perinteen mukaisesti suurin osa kuvien lähettäjistä oli naisia.

Kuva: Yle

Yle Kainuu keräsi kesä-heinäkuun aikana yhdessä kuuntelijoidensa kanssa digikasvion. Kasaan saatiin heinäkuun loppuun mennessä huikeat 207 kasvikuvaa.

Asiantuntija-apuna kasvien tunnistuksessa toiminut Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Riitta Nykänen ei ole yllättynyt digikasvion saamasta suosiosta.

– Ei se hirveän iso yllätys ollut, koska kesä kuitenkin on kasvien kukinta- ja esiintymisaika. Äkkiähän niitä lajeja ihmiset löytävät, kun ympärilleen vähän katselevat, Nykänen toteaa.

Ylivoimainen enemmistö digikasvion kuvien lähettäjistä oli naisia. Sekään ei Nykästä päässyt yllättämään.

– Tämä vahvistaa sitä tietoa, joka minulla on aikaisemmin ollut. Arkipäivän kasvilajituntemus kulkee selkeästi naislinjassa. Naiset katselevat tarkemmin ympäristöään. Sitä voisi selittää se, että ruokatalous ja puutarhan viljeleminen ovat olleet perinteisesti naisten hommia, Nykänen pohtii.

Iso-Hiitosesta se lähti

Nykäselle itselleen kiinnostus kasvien tuntemiseen periytyi kuitekin isältä.

– Sain isältäni lahjaksiIso-Hiitosen eli Suomen kasvion, joka on 700–800 sivua paksu kirja. Siinä oli määrityskaava kasvien määrittämiseksi, eikä yhtään värikuvaa, mutta minua se kiehtoi tavattomasti heti, Nykänen kertoo.

Riitta Nykänen tutkii pihalleen kaukaa kulkeutunutta kasvia. Kuva: Kata Laurikainen / Yle

– Minusta oli suunnattoman mielenkiintoista ja jännittävää lukea, tutkia ja poissulkemismenetelmällä oppia tunnistamaan kasveja. Myöhemmin olen miettinyt, että sen määrityskaavion käyttämisen opetteleminen oli sellainen älyllinen saavutus, johon tuskin nykyään edes pystyisin.

Kiitettävää kasvituntemusta

Lajien tunnistamisesta Riitta Nykänen antaa digikasvioon kuviansa lähettäneille kiitettävän arvosanan.

Sen (tähtitalvikin) tuoksu on minusta hauska ja hyvä, vaikka jotkut sanovatkin, että se haisee halvalle partavedelle

Riitta Nykänen

– Kasvit oli tunnistettu todella hyvin. Kaikki olivat ainakin ryhmälleen oikein. Joitakin rinnakkaisnimiä oli käytetty, koska monet kasvit kulkevat useilla nimillä puhekielessä. Esimerkiksi monien tuntema saunakukka on oikealta nimeltään peltosaunio. Pihatähtimöä kutsutaan monilla eri nimillä, kuten vesiheinä tai kanaheinä, Nykänen selvittää.

Nykänen teki asiantuntijana kasvien tunnistuksia Yle Kainuun digikasvioon kuvien perusteella. Hän muistuttaa, että etenkin heinä- ja putkikasvien tunnistaminen pelkän kuvan perusteella on erittäin hankalaa.

Kasvion keräämiseen ei ole yhtä oikeaa tapaa ja se onkin mukavinta kasata omien mieltymyksien ja mielenkiinnon mukaan persoonalliseksi. Nykänen sanoo, että kasvion voisi halutessaan koota vaikka oman pihansa perennoista.

Yle Kainuun digikasviossa apuna olleelle asiantuntijalle kaikki kasvit ovat rakkaita, mutta yksi on ylitse muiden.

– Tähtitalvikki teki minuun jo lapsena suuren vaikutuksen. Sillä on yksi tähtimäinen kukka, joka kukkimisen aikana taipuu kauniisti. Tieto siitä, että se on myös lahottaja, kiehtoi minua heti. Sen tuoksu on minusta hauska ja hyvä, vaikka jotkut sanovatkin, että se haisee halvalle partavedelle, sanoo Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelija Riitta Nykänen.