Uimarantablogi paljastaa pääkaupunkiseudun tuntemattomat helmet

Kotiseutuaktiivi Tony Hagerlund esittelee blogissaan Espoon ja Helsingin uimarantoja. Seudulta löytyy erikoisia uimapaikkoja, jotka tunnetaan huonosti.

Kotimaa
Lomalaisen varpaat rantavedessä.
Kia-Frega Prepula / Yle

Espoolainen kotiseutuaktiivi Tony Hagerlund on harmissaan siitä, että pääkaupunkiseudun asukkaat tuntevat kehnosti uimarantansa. Hän on muutamassa vuodessa kiertänyt läpi Espoon yli 30 uimarantaa ja kuvaillut ne blogissaan. Nyt vuorossa ovat Helsingin kaikki uimarannat. Hagerlund toivoo, että blogitekstien ja valokuvien avulla jokainen löytäisi mieleisensä.

– Täällä on enemmän rantoja kuin ihmiset koskaan tulevat ajatelleeksi, Hagerlund sanoo.

Valikoimaa löytyy erämaarannoista urbaaneihin rantoihin.

– Espoostahan löytyy vaikka joku Vilniemi Lippajärvellä. Se on yhdistyksen ylläpitämä ranta, joka on hyvin hyvin pieni, siellä asutuksen keskellä. Kukaan ei suunnilleen ole kuullutkaan siitä, mutta se on hieno pieni ranta, josta pääsee uimaan, Hagerlund kertoo.

Miami-henkeä vai hiljaisuutta?

– Itselleni ehkä Espoon eteläinen Myllyjärvi on ollut isoin yllätys. En ollut itse siellä ikinä käynyt, Hagerlund kertoo löydöistään.

– Kun sinne mennään, kävellään sata metriä jyrkkää ylämäkeä, ja sen jälkeen siellä on täsmälleen mäen päällä järvi. Ja vielä luonnonsuojelualue ympärillä! Täysin hiljaista, hän hehkuttaa.

Toinen erikoinen esimerkki on Aurinkolahti Helsingin Vuosaaressa.

– Se on suomalaiseksi ja pääkaupunkiseudun uimarannaksi erikoinen, koska se on puolen kilometrin mittainen ja siinä on Miami-henkisesti, vaikka en itse ole Miamissa käynytkään, hiekkaa ja asutusta vieressä.

Hagerlund on mukana myös politiikassa, hän on Espoon kaupunginhallituksen varajäsen ja kuuluu Vihreisiin.

– Kun politiikkaakin harrastaneena pohdin kaupunkisuunnitteluakin, on hyvä kiertää ja nähdä. On ihan eri asia lukea papereista kuin käydä paikanpäällä, hän miettii.

Bloggaaja arvioi rantojen sopivuutta erilaisille käyttäjille, mutta ei ole laittanut niitä paremmuusjärjestykseen. Pyynnöstä hän kuitenkin listaa pääkaupunkiseudun parhaat uimarannat. Aurinkolahden ja Myllyjärven lisäksi hän kelpuuttaa listalle Helsingin Mustikkamaan ja Espoon Oittaan.

– Espoosta ehkä Oittaa olisi varma valinta. Hienot palvelut vieressä.

Tony Hagerlund suosittelee

  • Oittaa, Espoossa Bodominjärven rannalla
  • Aurinkolahti, Helsingin Vuosaaressa
  • Myllyjärvi, Espoon Myllyjärven luonnonsuojelualueella
  • Mustikkamaa, saari Helsingin Kulosaaren edustalla