Marjanvälittäjät yrittävät lieventää ristiriitoja marjametsissä

Yhä useampi ulkomaalaisten marjanpoimijoiden käytössä oleva auto on merkitty tunnistenumeroin. Tavoitteena on edistää paikallisten asukkaiden ja ulkomaalaisten marjanpoimijoiden rinnakkaiseloa.

Kotimaa
marjanpoimija thaipoimija auto
Peukalon merkistä päätellen tämä auto kelpaa näille poimijoille. Autot saavat myös omat tunnuksensa, josta löytyvät yhteystiedot. Jorma Korhonen / Yle

Suomussalmella toimivan Kiantama Oy otti ulkomaalaisten marjanpoimijoiden käyttämien autojen tunnistenumerot käyttöön jo viime vuonna. Tunnisteiden lisäksi autoihin on merkitty päivystävä puhelinnumero, johon paikalliset asukkaat voivat ottaa tarvittaessa yhteyttä.

– Puhelinnumerot olivat viime kesänä ahkerassa käytössä ja niistä oli paljon hyötyä. Toivottavasti kaikki muutkin marja-alan yritykset ottavat järjestelmän käyttöön, sanoo Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta.

Kaskein Marjan toimitusjohtaja Pekka Koivisto vakuuttaa, että poimijoiden autot varustetaan yhteystiedoin. Hänen mukaansa varta vasten valmistetut kyltit tulevat kaikkiin autoihin.

Vasunnan mukaan Kiantamalle Thaimaasta kutsutut poimijat on perehdytetty jo etukäteen sekä poimintasääntöihin että Suomen olosuhteisiin. Autot varustetaan yhteystiedoin, jotta poiminta-alueen asukkaat saavat kontaktin oikeisiin ihmisiin nopeasti ja vaivattomasti, jos jotain huomautettavaa on. Käytäntö perustuu ulkoministeriön vuosi sitten antamaan ohjeistukseen.

Kiantama tuo marjametsiin lähes 450 thaimaalaista poimijaa, joista puolet sijoittuu ainakin aluksi Suomussalmelle ja Kuusamoon. Majoituspaikkoina ovat Vääkiön koulu, Sakaran koulu ja Kurvisen vartio.