1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tove Jansson

Muumien maailmanvalloitus alkoi huussin seinältä

Tove Jansson piirsi ensimmäisen isokuonoisen otuksensa ulkohuussin seinäpapereihin. Käymälä seisoo yhä paikallaan Porvoon Pellingissä, mutta turistikohdetta siitä ei tule.

Ensimmäinen Muumi-hahmo on haalea piirros isokuonoisesta otuksesta. Kuva: Yle

Suomessa ja maailmalla tunnetun Muumi-hahmon ensimmäinen koti on pieni ja karu. Toven Jansson piirsi ensimmäisen muuminsa huussin seinään Pellingin saarella Porvoossa.

– Tove kaiketi teini-ikäisenä rupesi päällystämään vessanseinää oksamassalla, se on sellaista tiukkaa paperia, ja  hän rupesi piirtämään ajatuksiaan ja mietteitään ja kuvittaa nitä. Hiljalleen ne kai syntyivät, sitä ei kukaan tarkalleen tiedä, kertoo Cay Gustafsson, jonka pihapiirissä ensimmäisen Muumin kotihuussi on.

Piskuinen ulkokäymälä päätyi Muumin syntykodiksi, koska Tove Jansson vietti lukuisia nuoruuskesiään Gustafssonin perheeltä vuokratussa mökissä. Nykyään Pellingissä on jäljellä vain kopiot Toven huussitaiteesta. Ateneumin konservaattorit veivät alkuperäisteokset kunnostettaviksi vuosia sitten.

– Kunnia varmaan pitää antaa meidän äidille. Hän rupesi pohtimaan, että piirustukset ovat varmaan hienoja, ja joku jälkipolvi voisi vielä nähdä ne. Sehän ei ollut paras paikka piirustuksille, tällainen kylmä ulkohuussi, piirustukset olivat kesät talvet kosteassa ja pakkasessa. Eli ne rapistuivat, Cay Gustafsson sanoo.

Pellinkiin ei uutta Muumimaailmaa tule

Alkuperäiset huussipiirustukset ovat nykyään Moomin Characters -yhtiön hallussa.

Sehän ei ollut paras paikka piirustuksille, tällainen kylmä ulkohuussi.

Cay Gustafsson

Cay Gustafsson muistaa Tove Janssonin erikoisena ja hienona ihmisenä, joka avarsi saaristolaispojan maailmaan. Muumikirjatkin ovat miehen mieleen, mutta muumituristeja hän ei Pellinkiin halua.

–  Tämä ei ole mikään paikka, mihin voi tulla sillä tavalla. Jonkun verran ihmiset ovat kuulleet näistä piirustuksista ja he saattavat tulla kysymään, onko tämä se paikka.

Tänä vuonna Tove Janssonin vessapiirustukset ovat herättäneet ainakin median huomion. Silti Gustafsson pysyy kannassaan: hänen kotitilastaan ei tule jatkossakaan porvoolaista Muumimaailmaa.