Osa ukrainalaispoimijoista ei uskalla palata kotiinsa

Varsinkin Itä-Ukrainan alueelta marjoja Suomeen poimimaan tulleet pohtivat turvapaikan hakemista joko Suomesta tai Venäjältä. Ensimmäiset hakemukset viranomaisille on jo jätetty, kertoo Radio Kajaus.

Kotimaa
Marjanpoimijoita mansikkaviljelmällä
Toni Pitkänen / Yle

Ukrainan kriisin syveneminen on saanut Suomeen tulleet marjanpoimijat miettimään kotiin palaamisen turvallisuutta. Jo nyt osa marjanpoimijoista on päätynyt hakemaan turvapaikkaa Suomesta. Esimerkiksi Sotkamossa Antti Kelan palveluksessa olevat 50 ukrainalalaispoimijaa ovat pohtineet yhdessä yrittäjän kanssa vaihtoehtoja.

– Yksi perhe on jo turvapaikkaa hakenut ja saanut asiansa käsiteltäväksi. Myös toinen perhe tulee hakemaan. Semmoinen kutina minulla on, että Itä-Ukrainan sotaiselta alueelta tulleista useimmat tulevat hakemaan turvapaikkaa joko Suomesta tai Venäjältä.

Poimijat saapuivat Suomeen aikana, jolloin levottomuudet eivät olleet vielä karanneet käsistä Itä-Ukrainassa.

– Toki poimijat olivat tullessaan huolissaan tilanteesta. Nyt heidän kotiseuduillaan on muun muassa poltettu taloja, joten huolikin on kasvanut peloksi.

Kelan mukaan myös muut ukrainalaispoimijoita palkanneet yrittäjät ovat kertoneet poimijoiden pelosta palata kotimaahan. Kaikkiaan Suomessa on muutama tuhat lähinnä marjoja poimivia ukrainalaisia kausityöläisiä.