Norjan terroristijahti Suomessa ohi

Norjan poliisien operaatio Suomen puolella Kilpisjärvellä, Kivilompolossa ja Utsjoella on ohi. Norjan aseistautuneet poliisit lähtivät takaisin kotimaahansa maanantaina. Konetuliasein varustettu kahden norjalaisen poliisin partio pysäytteli rajanylityspaikkojen tuntumassa kulkevia viime päivinä.

Kotimaa
norjan poliisit karigasniemen tullissa
NRK

Operaatio liittyi Norjassa annettuun terrorismihälytykseen ja siihen oli Suomen poliisin lupa.

– Tehtävä alkoi viime viikon torstaina puolen päivän aikoihin kun sain tehtäväksi poliisihallitukselta auttaa Norjan poliisia ja antaa heille luvan tulla Suomen puolelle aseiden kanssa. Tämä lähti tarkkailutehtävästä eli he halusivat tarkkailla, minkälaista liikennettä rajan yli kulkee Suomesta Norjaan, Lapin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Seppo Kinnunen selvittää.

Kinnusen mukaan norjalaispoliisit olivat enimmillään muutaman sadan metrin päässä rajasta Suomen puolella.

Norjalaiset toimivat enimmäkseen ilman suomalaisia virkaveljiään. Tämä ei Kinnusen mukaan ole Brümin sopimuksen vastaista.

– Tilanne oli se, että siinä tuli tehtäviä, jotka sitoivat meidän partioita täällä Suomen puolella ja tällä tavalla toimittiin. Se on Brümin sopimuksen 17. artiklan mukaisesti mahdollista. Kun Suomen poliisille tulee koko ajan tehtäviä, emme voi sitoa vähää voimaa siten, että ne ovat yhdessä 24/7. Tämä oli tietoinen valinta tässä asiassa.

Kinnunen ei osaa sanoa, onko Norjan terroristihälytys ohi. Hän ei myöskään tiedä, onko Norjan terroristijahti johtanut pidätyksiin tai vastaavaan toimiin.