1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjä-pakotteet hermostuttavat Helsingin telakalla

Arctech Helsinki Shipyardin toinen omistaja on nyt Yhdysvaltain pakotelistalla.

Helsingin telakalla rakennettu jäänmurtokykyinen Vitus Bering -offshorealus telakan altaassa. Kuva: Arctech Helsinki Shipyard

Helsingin telakalla pelätään, että telakan toiminta vaikeutuu Venäjälle asetettujen talouspakotteiden takia. Arctech Helsinki Shipyardin toinen omistaja on venäläinen United Shipbuilding Corporation, joka on nyt nostettu Yhdysvaltain mustalle listalle.

Helsingin telakan toimitusjohtaja Esko Mustamäki ei vielä tänään osannut tarkemmin arvioida talouspakotteiden vaikutusta parhaillaan tekeillä olevaan venäläisalukseen.

- Ei se niihin tilauksiin suoraan vaikuta. Sopimukset on olemassa ja laivaa rakennetaan, se voi vaikuttaa joihinkin muihin rahoitusasioihin, mutta ei itse tilaukseen, arvioi Mustamäki.

- Me seurataan tilannetta ja harkitaan mahdollisia toimenpiteitä, joilla vaikutukset minimoidaan. Tottakai ollaan huolestuneita tilanteesta, toteaa Helsingin telakan toimitusjohtaja Esko Mustamäki.

Tällä hetkellä telakalla on tekeillä kolme alusta. Kaksi niistä on tilattu Venäjälle ja yksi Suomeen. Osa laivojen lohkoista valmistetaan Viipurissa.

30.7.2014, kello 13.20. Juttuun täsmennetty tilauskannassa olevien alusten lukumäärä.