1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusi lukkilaji tuli Suomeen jäädäkseen

Tutkijan mukaan uusi lukkilaji pystyy elämään Suomessa ja populaatio näyttää pysyvältä. Lukeista ja valeskorpioneista on tekeillä määritysopas.

Kotkan Hallasta vuosi sitten löytynyt harvinainen lukkilaji näyttää kotiutuneen Suomeen. Kuva: Juha Korhonen / Yle

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Annika Uddström etsi keskiviikkona kuumeisesti uutta lukkilajia Kotkan Hallassa sijaitsevasta metsästä. Kyse on Lacinius dentinger -nimisestä lukkilajista, joka löydettiin Kotkasta viime kesänä.

Suurikokoinen lukki tuli alun perin Suomeen todennäköisesti Venäjältä puukuorman mukana. Suuren kokonsa lisäksi lukin tunnistaa piikikkäästä muodosta ja oliivinvihreästä väristä.

– Vaikuttaa siltä, että laji pystyy elämään täällä, ja se on muodostanut ihan pysyvän populaation. Se tulee jatkossakin löytymään täältä, sanoo Uddström.

Suurikokoisesta lukista ei tutkijan mukaan ole haittaa muille lajeille. Sama pätee myös useimpiin muihin vieraslajeihin.

Lopulta tutkija löytää uuden lajin edustajia ja sulkee ne näytepurkkeihin. Kotkasta ne lähetetään Turun yliopistoon kuvattaviksi. Lukeista ja valeskorpioneista on tekeillä määritysopas, joka valmistuu vuoden 2015 alkupuolella.

– Suomenkielisille määritysoppaille on tarvetta, sillä kiinnostus lukkien ja valeskorpionien määrittämistä kohtaan on kasvanut. Materiaalia ei ole kuitenkaan ollut saatavilla, ja yritämme saada aikaiseksi helposti lähestyttävän määritysoppaan, sanoo Uddström.