Näkökulma: Miksi peitto ei heilu helteellä?

Superhelle kuumentaa, muttei innosta vaakamamboon. Yle Lahden toimittaja Suvi Turunen analysoi seksihelle-ilmiötä.

Näkökulmat
Suvi Turunen
Suvi TurunenYle Hanna Lumme

Helleaalto kurittaa suomalaisia ja mätäkuun uutiset alkavat jo haista. Vaikka nyt, jos koskaan, eletään seksihelteen aikaa, tuntuvat helleseksi-uutiset puuttuvan. Jeesus Johanna Tukiaisen tukassa ja Matti Nykäsen häät ovat kai vieneet palstatilan oikeilta kesäuutisilta. Vai ovatko suomalaiset luovuttaneet, kun on liian kuuma peiton alla peuhaamiseen?

Seksihelle-termin lanseerasi Ilta-Sanomien toimittaja kesällä 2010 uutisoidessaan Finlandia-talon edustalla lemmiskelleestä nuoresta parista. Google-haun perusteella seksihelle näyttää nykyään tarkoittavan sitä, että ihmisten tekee mieli riisua kaikki vaatteet ja että on yhtä kuuma kuin seksin aikana.

Kun media on täynnä ohjeita tukalan kuumuuden selättämiseen, niin missä viipyvät helleseksin niksit?? Normaali, neljän seinän sisällä lähentely kun on tuskallisen hikistä, ellei omista tehokasta ilmalämpöpumppua. Ulkona peuhatessa joutuu varomaan paitsi ylimääräisiä silmäpareja myös kaikkea muuta elävää. Kuka uskaltaa ottaa riskin, että pikkuveljen varteen liimautuu borrelioosi-punkki tai jalkoväliin lentää tappaja-ampiainen?

Ehkä helteellä pitäisi harrastaa julkkisten suosimaan tantraseksiä, jossa henkinen yhteys ja pidättely on kunniassa. Meditoitu orgasmi ei ehkä hiota niin kovasti. Suihkuseksiin en uskalla kannustaa, kun vedenkulutus on muutenkin ryöstäytymässä käsistä. Uimavedet taas kuhisevat sinilevää ja paikoin mahdollisesti vatsatautia aiheuttavia bakteereja. Järvisyyhykin saattaa olla ikävä herkillä limakalvoilla.

Kuumassa kesässä riittää haasteita. Liiallinen juominen johtaa siihen, että petipuuhat pitää yhtenään keskeyttää pissataukojen takia. Auringonpistos voi tehdä partnerista liian raukean ja alkoholi muuten vaan velton. UV-säteilyn polttama iho taas ei kestä minkäänlaista kosketusta.

On helteessä hyvätkin puolensa – kuumuus tarjoaa monta alibia kiihkeille pareille. Viimeisiään vinkuva lattiatuuletin peittää kätevästi kumppanin huohotuksen, punoittavaa naamaa ja sotkuista tukkaa ei tarvitse selitellä yllätysvieraille, eikä märkiä läikkiä lakanoissa lapsille.

Jos tämä seksisepostus oli liikaa, ei kannata hikeentyä. Pian helpottaa – kohta tulee syksy, sitten talvi ja pihtauspakkaset.