Hyppää sisältöön

Tampereen yliopistollisen sairaalan rakennus Nokialla on suljettu luteiden vuoksi

Kyse on Taysin Pitkäniemen psykiatrisesta sairaalasta. Luteita löytyi rakennuksesta, jossa on toiminut päihdepsykiatrian yksikkö. Rakennus on suljettuna kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Tampereen yliopistolliseen sairaalaan kuuluvassa Nokian Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa on suljettu rakennus numero 7 luteiden vuoksi.

Taysin tiedotteen mukaan rakennuksessa toiminut päihdepsykiatrian 14-paikkainen yksikkö, joka avautuu toisen osaston tiloissa maanantaina 4. elokuuta.

Aikuispsykiatrian vastuualuejohtaja Hanna-Mari Alanen kertoo, että luteet havaittiin osaston potilashuoneissa kesäsulun päätyttyä viime maanantaina.

Osaston sulkeminen saattaa ruuhkauttaa Pitkäniemen osastoja lähiviikkoina. Tilannetta kuitenkin helpottaa se, että muistisairausosastolla on ollut poikkeuksellisen hiljaista.

Ludeongelmainen rakennus on pois käytöstä kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Ei paniikkia sairaalassa

Hanna-Mari Alanen arvioi, että luteet ovat tulleet jossain vaiheessa potilaiden mukana.

– Käsittääkseni on mahdotonta, että ne olisivat tulleet juuri maanantaina tulleiden potilaiden mukana, koska havaintoja ei varmasti niin nopeasti pystyisi tekemään. Mahdollisesti luteet ovat olleet osastolla jo aikaisemmin. Näitähän voi kantaa ulkomailta. Ehkä myös suomalaisista olosuhteista, jos olosuhteet lutikoille ovat suopeat.

Lutikathan ovat kuitenkin – voisiko sanoa – näiden päihdepotilaiden kohdalla ollut aina sellainen riski, joka on pidetty mielessä.

Hanna-Mari Alanen

Luteiden alkuperää on Alasen mukaan vaikea selvittää. Lutikoista kärsivässä rakennuksessa on aloitettu ammattimaiset torjunta- ja puhdistustyöt.

Tilannetta tarkkaillan myös muilla osastoilla, mutta toistaiseksi luteita ei ole löytynyt muista rakennuksista.

Hanna-Mari Alasen mukaan luteet eivät ole aiheuttaneet Pitkäniemen sairaalassa paniikkia.

– Lutikathan ovat kuitenkin – voisiko sanoa – näiden päihdepotilaiden kohdalla ollut aina sellainen riski, joka on pidetty mielessä. Ulkomailtahan näitä myös voi tuoda.

Lude eli lutikka on ihmisen ulkoloinen, joka imee ravinnokseen ihmisen verta. Rakennuksissa elävä lude liikkuu öisin ja piileskelee päivisin esimerkiksi rakennuksen rakenteissa, huonekaluissa tai tekstiileissä.

.
.