Vaasaan kaivataan vierasvenelaituria

Vierasvenekunnat ovat tänäkin kesänä löytäneet reitin Vaasaan. Laituripaikkoja venevierailijoille tarjoavat vaasalaiset veneseurat. Lisää venepaikkoja kaivattaisiin erityisesti lähemmäs kaupungin keskustan rantoja.

liikenne
Veneitä laiturissa.
Juha Kemppainen / Yle

Veneilijöiden etujärjestö haluaa kehittää vierasveneilymahdollisuuksia Vaasassa. Vaasalaisilla venekerhoilla vierasvenepaikkoja on tällä hetkellä erityisesti Vaskiluodossa. Venevierailijat haluavat kuitenkin lähemmäs kaupungin keskustaa. Aluepäällikkö Peter Remahl Suomen Purjehdus ja Veneily ry:stä sanoo, että veneilijät kaipaavat palveluja.

– Vierasvenelaituria kaivataan erityisesti lähelle keskustaa. Vaasassa on kuitenkin kaunis keskusta kesäisin. Lisäksi palveluja, kuten ravintoloita ja kauppoja, kysytään jatkuvasti. Sisäsatamaan saataisiin parilla betonilaiturilla ja muutamalla poijulla ihmeitä aikaan, Remahl sanoo.

Kaikki mukaan kehittämään palveluja

Peter Remahl toivoo, että kaikki alueen matkailutoimijat saataisiin mukaan vierasveneilyn mahdollisuuksia parantamaan.

– Me veneilijät olemme aika yksimielisiä siitä, ettei tarvittaisi isoja investointeja, jotta Vaasa olisi Merenkurkun ykkönen näiden palvelujen järjestämisessä. Kaikki matkailun alalla toimivat olisi nyt saatava puhaltamaan yhteen hiileen, Remahl laskee.

Vertailukohta veneyöpymisistä tulee Merenkurkun vastarannalta, Korkearannikon ja Uumajan jokisuiston alueelta.

– Uumajan alueella on saamani tilaston mukaan 55 000 veneyöpymistä kesässä, kun meillä Vaasan alueella on yöpymisiä suurin piirtein 5000 kesässä, joten potentiaalia alueella on, Remahl sanoo.

Parannuksia on jo tehty, lisää kaivataan

Toimia esimerkiksi väylien parantamiseksi on jo aloitettu. Lisää kuitenkin kaivattaisiin. Ruotsissa useita projekteja on toteutettu EU:n tuella. Peter Remahl kertoo esimerkkejä omilta Ruotsinmatkoiltaan.

– Useissa paikoissa oli pieniä kokoontumistiloja, joissa oli saunat ja grillausmahdollisuudet. Ei niinkään yöpymispaikkoja, vaan vierasvenelaitureita retkeilyä varten, Remahl muistelee.

Keskustelua Vaasan alueen vierasvenepaikoista käydään usein ulkomaisten veneilijöiden kanssa.

– Päivittäin syntyy keskustelua siitä, minkälaiset palvelut Vaasassa on. Ei tarvittaisi suuria investointeja. Pienet palvelulisät, puitteiden parantaminen ja jo olemassa olevien siistiminen. Niillä saataisiin paljon aikaiseksi.

– Vikarskatin kalasatama olisi hyvä saada yleisempään käyttöön. Valassaarilla riittäisi pieni siistiminen ja korjaaminen. Rönnskärissä sijaitseva alue on nyt jo huippupaikka. Heinäkuussa ehkä noin toistakymmentä venekuntaa kulkee sen kautta vuorokaudessa. Vierasvenesatamat olisivat varmasti täällä kovassa käytössä kunnossa ollessaan, Peter Remahl toteaa.