Väyrynen: USA ja entiset sosialistimaat tiukkojen Venäjä-pakotteiden takana

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan Suomen oli mahdoton irtaantua tiukoista Venäjä -pakotteista, koska päätökset on tehtävä EU:ssa yksimielisesti. Entiset sosialistimaat ajoivat voimalla tiukkoja pakotteita.

politiikka
Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen.Yle

Keskustan sisäpiiriin paluuta yrittävä europarlamentaarikko Paavo Väyrynen näkee pakotteiden takana Yhdysvaltojen voimakasta painostusta.

Väyrynen uskoo, että Yhdysvaltojen asenteeseen vaikuttavat maan suuret puolalais- ja ukrainalaisvähemmistöt ja se, että tulossa on täytevaalit.

– Jos pakotteet olivat olleet yksin suurten EU-maiden päätettävissä, tulos olisi ollut maltillisempi, Paavo Väyrynen sanoo.

Baltia, Puola ja itäiset uudet EU-maat vaativat tiukkoja pakotteita, johon muut taipuivat, Väyrynen sanoo. Hänen mukaansa Venäjä-vastaisessa rintamassa on myös Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt.

Kaikkien oli oltava mukana

Jyrkän linja voitto johtuu Väyrysen mielestä EU:n päätöksentekomekanismista, joka vaatii yksimielisyyttä. Päätöksestä irtaantuminen on käytännössä vaikeaa.

Toisaalta pakotteet eivät ole mahdollisia ilman yksimielisyyttä, koska esimerkiksi matkustuskielto koskee koko Schengen-aluetta.