1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaukojäähdytys

Eikä vieläkään kaukokylmää Ouluun

Kaukokylmäjärjestelmän perustaminen Ouluun on osoittautunut poikkeuksellisen haastavaksi. Keskitetty kaukokylmälaitos olisi tehokkaampi ja ekologisempi kuin nykyiset, liian kuumiin tiloihin lisättävät sähkökäyttöiset ilmastointilaitteet.

Kaukojäähdytys
Kaukokylmä jäähdyttää asuntoja esimerkiksi kattoon asennettavalla kylmäpaneelilla
Kaukokylmä jäähdyttää asuntoja esimerkiksi kattoon asennettavalla kylmäpaneelilla.Yle

Kaukolämpölaitokset tarjoavat kaukojäähdytystä muunmuassa Tampereella, Turussa ja Lahdessa ja Helsingissä. Esimerkiksi Helsinki laajentaa 50 kilometrin kaukokylmäverkostoaan nopeimmin Euroopassa.

Oulun ongelmia ovat isojen asiakkaiden puute ja liian lämpimät lähivesistöt.

– Oulussa suuret käyttökohteet sijaitsevat aika kaukana toisistaan. Lisäksi Oulusta puuttuu luonnollinen kylmän lähde, meri tuossa Oulun edessä on hyvin matala ja se lämpenee kesäaikana voimakkaasti. Sitä ei voida käyttää luonnollisena kylmän lähteenä, kertoo Oulun Energian kaukolämpöjohtaja Harri Kaisto.

Oulun Energia on tehnyt viimeksi laajemman kaukokylmäkartoituksen kallioparkki Kivisydämen rakentamispäätöksen yhteydessä vuonna 2011. Kallioon louhittava jäähdytysjärjestelmä osoittautua liian kalliiksi. Kartoituksia on tehty keskustan ohella muunmuassa Kontginkankaan suunnalla.

Parhaillaan Oulun Energia kartoittaa mahdollisia kaukokylmän aloituskohteita Linnanmaan ja Teknologiakylän suunnalta.

Lue seuraavaksi