Venäjältä vastapakotteita lännelle – silti tilauksia Helsingin telakalle luvataan yhä

Venäjä aikoo vastata Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen asettamiin talouspakotteisiin. Samalla Venäjällä aletaan pohtia, miten se voisi korvata vaikeutuvaa ulkomaankauppaa omalla tuotannolla.

talous
Helsingin telakalla rakennettu jäänmurtokykyinen Vitus Bering -offshorealus telakan altaassa.
Helsingin telakalla rakennettu jäänmurtokykyinen Vitus Bering -offshorealus telakan altaassa.Arctech Helsinki Shipyard

Venäjän kaupallisen edustajan Valeri Shljaminin mukaan Venäjältä on todennäköisesti tulossa vastapakotteita EU:ta ja Yhdysvaltoja vastaan. Sen sijaan venäläisomisteiselle Helsingin telakalle luvataan jatkoa laivatilauksiin, sanoo Lappeenrannassa vierailulla oleva Venäjän kaupallinen edustaja Valeri Shljaminin.

Hänen mukaansa Venäjä ei haluaisi asettaa pakotteita, eikä niitä vielä ole alettu suunnitella.

– Mutta Venäjä ei aio olla vastaamatta niihin iskuihin ja haittoihin, joita meille aiheutuu ennen kaikkea USA:n ja EU:n pakotteista. Sen takia on todennäköistä ja valitettavaa, että vastapakotteita voi tulla, Shljamin sanoi Yle Etelä-Savon haastattelussa.

Hänen mukaansa EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteet ovat vain yhdistäneet venäläisiä. Nyt Venäjällä pohditaan miten ulkomaankaupan vaikeutumista voidaan korvata omalla tuotannolla.

Shljamin myöntää, että pakotteet tulevat kuitenkin vaikuttamaan tuntuvasti Venäjän talouteen.

Helsingin telakalle tilauksia

Venäläinen telakkayhtiö United Shipbuilding on asetettu Yhdysvaltojen pakotelistalle. Yhtiö omistaa puolet Arctechin telakasta Helsingissä. Shljaminin mukaan pakotteiden ei anneta haitata telakan toimintaa.

– Arktinen laivanrakentaminen on erittäin tärkeä asia sekä Suomelle että Venäjälle. Sen takia me olemme varmoja siitä, että tämä telakkaa saa riittävästi tilauksia, Shljamin vakuuttaa.

Hän uskoo myös, että venäläisen Rosatomin omistus Fennovoimasta ei uhkaa Hanhikiven ydinvoimalahanketta.

– Se on kannattava projekti. Sitä ei ole syytä lopettaa, Shljamin toteaa.