1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokoomuksen veroasiantuntija: Alennetut ALV:t pois jo ensi vuoden alusta

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) haluaa poistaa alennetut arvonlisäverokannat ja laskea yleistä arvonlisäveroa. Katajan mukaan tämä parantaisi työllisyyttä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sampsa Kataja Aamu-tv:n vieraana 21. heinäkuuta. Kuva: Yle

Kansanedustaja, kokoomuksen veroasiantuntija ja eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja vaatii arvonlisäverokantojen yhtenäistämistä. Tällä hetkellä esimerkiksi ruoalla on alennettu arvonlisävero, samoin lääkkeillä.

– Nykyiset alempien kantojen verotuet suosivat lähinnä lääketeollisuutta ja maanviljelijöitä - erikoistavarakauppa ja puhtaat palvelualat kärsivät. Jos suomalaista halutaan suosia, olennaista on suosia palvelualoja, joissa myös työllisyyspotentiaali on suurin, Kataja sanoo.

"Yleistä verokantaa alennettava"

Katajan mielestä verokantojen yhtenäistäminen antaisi mahdollisuuden laskea yleistä arvonlisäveroa 24 prosentista 21 prosenttiin jo ensi vuoden alussa.

Suorilla tulonsiirroilla vähempituloisia voidaan suosia huomattavasti tehokkaammin kuin nykyisellä "kaviaarialella".

Kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.)

– Heikentynyt työllisyystilanne edellyttää, että puolueet luopuvat etujärjestöajattelusta. Toki valtion velkarahalla voidaan työllistää aina vaikkapa muutama rakennusmies tai viljelijä, mutta tosiasia on, että muut veronmaksajathan sen sitten maksavat. Siksi suomalaisille pitäisi antaa itselleen mahdollisuus työllistää suomalaisia erityisesti palvelualoilla, Kataja linjaa.

"Halvempi ruoan alv ei suosi köyhää"

Katajan mielestä ruoan alennettua arvonlisäveroa perustellaan myyttisellä uskomuksella, että alennettu vero suosii köyhiä.

– Suorilla tulonsiirroilla vähempituloisia voidaan suosia huomattavasti tehokkaammin kuin nykyisellä "kaviaarialella". Sitähän ei voi kiistää, etteikö pasta ja tonnikala työllistä kaupasta ostettunakin, mutta paljon suurempi työllisyysvaikutus on sillä, että sama tuote nautitaan ravintolassa, Kataja huomauttaa.

Katajan mainitsemien alojen lisäksi alennettu arvonlisäverokanta on myös muun muassa kirjoilla ja sanomalehdillä, majoituspalveluilla, henkilökuljetuksilla sekä elokuvien, huvipuistojen, sirkusten, urheilukilpailujen ja kulttuuritapahtumien pääsylipuilla.

Lisätty 19.08 muita alennettuja arvonlisäverokantoja.