1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

VHS-kasetin ikä on asiantuntijallekin arvoitus

Jos haluat pilata VHS-kasettisi, säilytä niitä eristämättömällä ullakolla. Edes asiantuntija ei lähde arvioimaan tarkasti, kuinka pitkä elämä vanhoilla VHS-kaseteilla on luvassa. Niiden käyttöikää voi kuitenkin pidentää oikeanlaisella säilytyksellä.

tekniikka
VHS-videonauhojen pinoja. Oikealla juliste Man Bites Dog -elokuvasta.
Yle

VHS-nauhureiden valtakausi kesti parikymmentä vuotta vuosituhannen vaihteeseen saakka. Vanhoja VHS-kasetteja kuitenkin katsellaan monessa taloudessa edelleen. Kasetit eivät kuitenkaan säily toimintakuntoisena ikuisesti. Niiden tarkkaa elinkaarta ei edes asiantuntija lähde arvioimaan.

– Jos kasetit on säilytetty suhteellisen järkevissä olosuhteissa niin kyllä ne vielä jonkin aikaa säilyvät, toteaa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin filmiteknikko Timo Tamminen.

Tammisen mukaan VHS-nauhoissa on havaittu valmistajakohtaisia eroja säilyvyydessä.

– Jotkut meidänkin kaseteistamme ovat jo menneet huonoiksi. Toisaalta osaa 80-luvulla tehtyjä VHS-nauhoja voi vielä aivan hyvin katsella.

Näin saat VHS-nauhasi pilalle

Filmiteknikko Timo Tammisen mukaan VHS-aarteet kannattaa säilyttää mahdollisimman tasaisissa oloissa. Ihanteellinen säilytyslämpötila on hieman alle 20 astetta, eikä kasetteja kannata varastoida magneettisten laitteiden lähelle. Myös kosteusolojen pitäisi olla hyvin tasaisia.

– VHS-nauhansa saa helposti pilalle, jos säilyttää niitä esimerkiksi ullakolla, missä ei ole eristyksiä ja lämpötilojen vaihtelut suuria. Myös liian lämmin säilytystila on nauhoille vahingollinen, Tamminen neuvoo.

Lue seuraavaksi