Suomi polkee jäljessä tietokonepelaamisen tiimityössä

Vaikka Suomessa on monia hyviä yksilöpelaajia, joukkuepelaamisessa on kehittämistä. Suomen ensimmäinen Pelaajatalo on avannut ovensa Vantaalla. Tietokonepelaajaryhmille tarkoitettu asuinhuoneisto tarjoaa yhden mahdollisuuden edistää sekä yksilöiden että joukkeiden menestystä.

media
Team Menace treenaa Pelaajatalossa Vantaalla.
Team Menace treenaa Pelaajatalossa Vantaalla.Karoliina Kantola / Yle

Pelaajatalo on uusi varta vasten tietokonepelijoukkueille suunniteltu asunto Vantaalla. Asuntoa ylläpitää Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL, jonka kautta sekä huippu- että harrastepelaajaryhmät voivat varata viikoksi tai viikonlopuksi itselleen.

Ensimmäisenä taloon muutti Team Menace.fi CS:GO -pelijoukkue. Viisihenkinen joukkue aloittaa tänään torstaina kisat kansainvälisessä Assembly-tapahtumassa, johon se on prepannut maanantaista alkaen. Joukkueen kapteeni Jussi Perälä, nettinimeltään Gustus, harjoittelee joukkuetovereidensa kanssa samoissa tiloissa pitkästä aikaa. Päivät sujuvat rennosti pihalla tai muita tietokonepelejä pelatessa, ja illalla alkaa harjoittelu Assemblyyn.

– Heräämme aamulla, mutta alamme pelata vasta viiden maissa ja pelaamme puoleenyöhön asti. Suurin osa CS:Go -pelaajista on työssä käyviä Euroopan huippuja, joten on pelattava iltaisin, Gustus kertoo.

Malli maailmalta

Muualla Euroopassa ja Aasiassa on jo monia vastaavia vain tietokonepelaajille tarkoitettuja pelaajataloja. Siksi SEUL järjesti sellaisen Suomeenkin.

– Suomessa on hyviä yksilöpelaajia, mutta ongelmana on vielä, ettei ole joukkueosaamista. Pelaajatalon yksi tarkoitus on juuri tuoda nämä joukkueet yhteen, kertoo SEULin hallituksen jäsen Jaakko Markkanen, eli Pawsaur.

Pawsaurin mukaan Suomen elektronisessa urheilussa on potentiaalia - mutta paljon kehittämistä. Esimerkiksi Ruotsissa on jo monia tähtijoukkueita. Pelaajatalo antaa Pawsaurin mukaan hyvät puitteet suomalaisen tietokonepelaamisen kehittämiseen ja kilpapelaajakykyjen selvittämiseen.

Tavoitteena voittopotti

Pelaajatalossa on kaikki tarpeellinen, kuten sängyt ja sauna. Team Menace.fi CS:GO -joukkue on aikaisemmin treenannut pienessä yksiössä, joten Pelaajatalo on tarjonnut uudenlaiset, ainakin tilavammat puitteet vieretysten harjoittelulle. Viiden pojan yhteisasuminenkaan ei tuota vaikeuksia - pojat kertovat käyneensä armeijan.

Tietokonepelejä pelaa suuri joukko niin huipulle tähtääviä kuin omaksi iloksi kisaavia. Lisäksi tietokonepelaaminen on entistä suositumpi penkkiurheilulaji: kansainvälisiä turnauksia seuraa satoja tuhansia katsojia ympäri maailmaa.

Eri turnauksissa on jaossa jo tuhansia, jopa miljoonia euroja. Viikonlopun Assemblyssä palkintokassa on 10 000 euroa. Team Menace.fi lähtee edustamaan Suomea ja hakemaan CS:GO:n ykkössijaa.

– Toivomme, että pääsemme Top 4:ään, mutta voittoa tietenkin tavoittelemme. Top 2 on se, mitä haluamme - pääsisimme sitten lähettämään äidille terkkuja telkkarista, kapteeni Gustus hymyilee.

Yle TV2 ja Yle Areena näyttävät Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä Assemblyillä pelattavia eSports-turnauksia. Counter Strike: Global Offensive -finaali esitetään suorana lähetyksenä lauantaina.