1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itärajalla uskotaan yhä venäläiskauppaan - epävarmuus kuitenkin huolestuttaa

Lappeenrannan Nuijamaantiellä avattiin tänään uusi kauppakeskus.

Kotimaan uutiset
Uusia halpahalleja rajalle.

Lappeenrannan Nuijamaantietä pitkin tulee Suomeen suuri osa venäläisistä ostosmatkailijoista. Nyt heitä houkutellaan ostoksille jo runsaan kymmenen kilometrin päässä rajalta Rajamarketin ja Lidlin uudessa kauppakeskuksessa.

Tarkoituksena on napata idän ostosturistit kauppaan heti rajalta tultaessa.

– Tämä on kätevää kun, kaupat on rajan lähellä ja tien vieressä eikä tarvitse ajella pitkälle, Rajamarkettiin ostoksille tullut pietarilainen Sergei Rosin sanoo.

Nuijamaantien varteen on muodostumassa suuri kauppakeskittymä. Rajamarketin ja Lidlin vieressä on jo Disas fishin suuri kalakauppa ja vähän matkan päähän on suunnitteilla Ikean ja Ikanon kauppakeskus.

Venäjän ruplan ja talouden heikkenemisestä sekä Venäjän vastaisista talouspakotteista huolimatta Rajamarketin toimitusjohtaja Sergei Ananiev luottaa asiakkaiden riittävän.

– Me mennään positiivisella mielellä eteenpäin ja katsotaan tulevaisuuteen.

Halpa tavara menee yhä kaupaksi

Ananievin mukaan halvalle tavaralle löytyy yhä venäläisasiakkaita, vaikka venäläinen ostosturismi on ollut yleisessä laskussa.

– En sanoisi, että turistien tai asiakkaiden määrä olisi meillä romahtanut. Ihan hyvin me ollaan kauppaa tehty. Ollaan jopa pystytty kehittämään kaupankäyntiä, Ananiev sanoo.

Uudet tiukat Venäjä-pakotteet ovat kauppiaalle kuitenkin huolenaihe.

– Uskon, että se tulee vaikuttamaan ostokäyttäytymiseen.

Kuinka huonoksi tilanne voi sitten mennä?

– On hyvin vaikeata sanoa mitkä todelliset vaikutukset tulevat olemaan. Tilanne on täysin arvaamaton. Siinä pitäisi jo olla kristallipallo kädessä. Epävarmuus on ikävintä, Ananiev sanoo.