EU julkaisi uudet pakotelistat – listalla myös Helsinki Areenan ja Jokereiden omistaja

Venäjän-vastaisille pakotelistoille nyt joutuneiden katsotaan uhkaavan Ukrainan alueellista koskemattomuutta.

Osallistu
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Arkadi Rotenberg lokakuussa 2013.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Arkadi Rotenberg lokakuussa 2013.Venäjän presidentin kanslia

Euroopan unionin Virallinen lehti julkaisi keskiviikkona Venäjän-vastaiselle pakotelistalle lisättyjen kahdeksan henkilön ja kolme yrityksen nimet, joiden katsotaan uhkaavan Ukrainan alueellista koskemattomuutta.

Pakotelistalle määrättiin muun muassa Arkadi Rotenberg, joka kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin. Rotenberg on myös yksi Helsingin Areenan ja jääkiekkojoukkue Jokereiden osaomistajista.

Arkadi Rotenberg
Pakotelistalle määrättiin muun muassa Arkadi Rotenberg. Vladimir Fedorenko / Ria Novosti / Lehtikuva

Muita listalle joutuneita henkilötä ovat Aleksei Gromov, Oksana Tšigrina, Boris Litvinov, Sergei Abisov, Konstantin Valerevitš Malofeev, Juri Kovaltšuk ja Nikolai Shamalov.

Gromov on Putinin apulaiskansliapäällikkö.

Kovaltšuk ja Shamalov ovat Rossija-pankin suuromistajia. Yhteensä he omistavat noin puolet pankin osakkeista. Rossija-pankki puolestaan omistaa useita tv-kanavia Venäjällä.

Tšigrina toimii niin sanotun Luhanskin kansantasavallan puhemiehenä. Litvinov puolestaan on niin sanotun Donetskin kansantasavallan neuvoston puheenjohtaja. Abisov taas on niin sanotun Krimin tasavallan sisäministeri.

Malofeevilla kerrotaan olevan hyvin tiiviit yhteydet Krimiin ja Itä-Ukrainan kapinallisiin.

Yrityksistä listalle määrättiin Russian National Commercial Bank (siirryt toiseen palveluun), Venäjän valtion lentoyhtiön tytäryhtiö Dobrolet (siirryt toiseen palveluun) ja ilmatorjuntaohjuksia valmistava Almaz-Antei (siirryt toiseen palveluun), jonka omistaa Venäjän valtio.

Pakotelistalla on nyt yhteensä 95 ihmistä ja 23 yritystä tai järjestöä, joiden varoja on jäädytetty tai jotka on asetettu matkustuskieltoon. Nämä pakotteet tulevat voimaan keskiviikkona.

Pakotteiden kokonaiskesto voi olla vuosi, mutta niitä arvioidaan uudelleen kolmen kuukauden kuluttua.

Tiistaina EU hyväksyi tiukat rahoitusmarkkinoihin, asekauppaan ja öljyteollisuuteen kohdistuvat pakotteet. Ne astuvat voimaan perjantaina.

Neuvosto päätti tiistaina myös kuljetus-, telekommunikaatio- ja energiateollisuutta koskevista rajoitteista sekä rajotteista öljyn, kaasun ja mineraalien hyödyntämiseen liittyviin vienteihin Krimille tai Sevastopoliin sekä näiden alojen investointihankkeisiin kyseisillä alueilla.

Nämä pakotteet astuvat voimaan torstaina.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset