Hyppää sisältöön

Helteet eivät maita kalastajalle: Jäätä varattava iso satsi, lämpö ajoi silakat kauemmas

Kalasaaliiden pitäminen riittävän kylminä on haastavaa kovilla kesähelteillä. Kalastajan mukaan troolausmatkan pituus on pidentynyt selvästi meriveden lämmettyä.

Viime viikkojen helteiset säät aiheuttavat päänvaivaa myös kalastajille. Pyhtään Keihässalmen kalankäsittelyhallissa työskentelevät yrittäjät Sami Kirjavainen ja Jan Sjögren ovat viime aikoina painineet jalostamon kylmäkompressorin toimivuuden kanssa. Lisäjäähdytyksen saamiseksi laitteen ympäriltä on purettu peltejä.

Kalojen pitäminen kylmänä helteillä on vähintäänkin haastavaa. Kylmäketjun ylläpitäminen vaatii Kirjavaisen ja Sjögrenin mukaan tarkkaa suunnittelua. Toistaiseksi jäät ovat riittäneet.

Keihässalmen jalostamo tuottaa jäätä vuorokaudessa noin puolitoista tonnia. Sami Kirjavaisen mukaan jäätä ei tarvita myyntikojuihin erityisen paljon, mutta tilanne on toinen merille lähtiessä.

– Silakka on laitettava troolista suoraan jäihin, jotta se saadaan heti kylmäksi. Lämmin merivesi kuitenkin laimentaa sitä. Jäätä pitääkin olla paljon mukana, jotta se jäävesi saadaan nolla-asteiseksi.

Jan Sjögren kertoo puolestaan, että lohia ei ole tarvinnut juuri syöttää viime aikoina. Altaan happitilanne menisi huonommaksi kalojen noustessa pinnalle ruokailemaan. Syvemmällä veden lämpötila on alempi ja kaloille suotuisampi.

Kuumien ilmojen myötä kalastajan on myös lähdettävä verkkoineen kauemmas rannikosta. Silakat ovat siirtyneet sisäsaaristosta kohti isompia vesiä.

– Ulkosaariston rajalle saa mennä, jotta saalista löytyisi. Normaalisti on ajettava kalastuspaikalle reilut puoli tuntia, mutta nyt on ajettava jopa kolme tuntia, Sami Kirjavainen.

.
.