1. yle.fi
  2. Uutiset

Ristijärven Veisuuvestivaali kunnioittaa perinteitä

Ristijärvellä järjestettävä Veisuuvestivaali tarjoaa monipuolisen ohjelmiston, mutta taustalla on kunnioitus perinteitä kohtaan.

kulttuuri
Ristijärven monitoimikeskus Virtaala
Heikki Rönty / Yle

Veisuuvestivaaleilla Ristijärvellä on koko tapahtuman olemassaolon ajan ollut ohjelmiston suhteen seinät leveällä ja katto korkealla.

– Johtoajatusta ei paljon tarvinnut miettiä, sillä se annetiin minulle valmiina. Minulle sanottiin, että nykyään veisuu voi olla myös tangon laulamista, vaikka totuuden nimissä se ei veisuuta ole, mutta minä otin toimeksiannon vastaan, taiteellinen johtaja Sakari Kukko naurahtaa.

– Ohjelmisto on pyritty luomaan niissä raameissa, jotka minulle annettiin. Ja vaikka viime aikoina raamit ovat hieman pienentyneet, olen silti pyrkinyt noudattamaan hyväksi havaitsemaani linjaa, Kukko jatkaa.

Perinteinen kirkkokonsertti ja kokeellisempaa hengellistä musiikkia

Veisuuvestivaalin pääkonsertti on tänä vuonna sunnuntaina laulaja Mika Pohjosen ja häntä pianolla ja uruilla säestävän Erkki Tynin kirkkokonsertti. Sunnuntaina Ristijärven kirkossa pidettävän konsertin ojelmisto on perinteistä kirkkomusiikkia, hengellisiä lauluja ja ehkä virsiäkin. Ohjelmisto on taatusti ketään loukkamaton, Sakari Kukko kertoo.

Perinteisen kirkkomusiikin vastapainoksi on tarjolla monitoimikeskus Virtaalassa myös modernimpaa musiikkia.

– Toisessa pääkonsertissa lauantaina on tarjolla hieman modernimpaa lähestymistä veisuuseen ja hengelliseen musiikkiin. Tänäkin vuonna lauantain konsertissa on perinteisesti solisteina molemmat pääsolistit eli tänä vuonna Iida Elina ja Mika Pohjonen. Aiemmin lauantain konsertissa solisteja on säestänyt Piirpauke, mutta tänä vuonna solistien taustalla on uusi Helle-yhtye, Sakari Kukko kertoo.

Veisuuvestivaali ei muutu yleisfestivaaliksi ja rahakin ratkaisee

Ristijärven Veisuuvestivaali toteutetaan kohtuullisen niukalla budjetilla, mutta se ei häiritse ohjelmiston suunnittelua. Sakari Kukon mukaan suoria yhteydenottoja muusikoiden suunnalta tulee yllättävän vähän.

Kun kasaan ohjelmiston ja allekirjoitan sen, niin laitan itseni likoon sen suhteen, että ohjelmisto on korkeatasoinen.

Sakari Kukko

– Ehkä suurempien festivaalien ohjelmistovastaaville niitä tulee paljonkin. Johtuneeko se siitä, että muusikot tietävät, että tämä on aika pieni festivaali ja budjetti on varsin rajallinen, Sakari Kukko toteaa.

Ohjelmistosuunnittelussa Kukko on realisti, ja kaikkia haluamiaan artisteja hän ei Ristijärvelle ole saanut.

– Esimerkiksi Katri Helenaa emme saaneet, vaikka olimme halunneet. Hän oli yksinkertaisesti aivan liian kallis. Mutta taiteellisena johtajana olen lähtenyt siitä, että kun kasaan ohjelmiston ja allekirjoitan sen, niin laitan itseni likoon sen suhteen, että ohjelmisto on korkeatasoinen.

– Ihmiset voivat tulla konsertteihin varmana siitä, että tarjolla on laadukasta musiikkia, vaikka esiintyjän nimi ei entuudestaan sanoisikaan mitään, Kukko lisää.

Raha ratkaisee, mutta ei aina

Usein festivaaliesiintyjien kohdalla tilanne on se, että mitä tunnetumpi ja isompi nimi artisti on, sitä kalliimpi hän myös on. Mutta ei aina. Joskus saa myös halvalla.

– Monen taiteilijan kohdalla budjettimme ei vain yksinkertaiseti riitä. Mutta on meillä vuosien varrella ollut myös todellisia maailmantähtiäkin, jotka jostain syystä ovat tulleettodella kohtuullisella hinnalla, Sakari Kukko kertoo.

Niin kauan kuin Veisuuvestivaalia saadaan järjestää, aion olla mukana.

Sakari Kukko

– Sitäkin olen usein mietinyt, että onko hyvä festivaalityöntekijä sellainen, joka saa kasattua ohjelmiston mahdollisimman halvalla. Ei sekään ole hyvä, jos ohjelmisto näyttää paperilla hyvältä, mutta sillä ei olekaan väliä miltä se kuulostaa, Kukko pohtii.

Sakari Kukko aikoo jatkossakin olla mukana Veisuuvestivaalin rakentamisessa ja kehittämisessä.

– Niin kauan kuin Veisuuvestivaalia saadaan järjestää, aion olla mukana. Kunhan vain jalka nousee ja korvien välissä liikkuu jotain. Vaikka täytin vasta 61 vuotta, ei minulla ole aikomustakaan jäädä näistä hommista eläkkeelle, Sakari Kukko naureskelee.

Lue seuraavaksi