Oravanpoikanen oli villieläinhoitolan ensimmäinen potilas

Pohjanmaan villieläinhoitola on Markku Harjulle elämäntapa. Vuositasolla hoidettavana on parisataa eläintä, joista suuri osa toipuu ja pääsee takaisin luontoon. Harjulle ihmisten luonnosta vieraantuminen on ihmetys ja jokainen luontoon vapautettava eläin ihastus.

luonto
Pieni orava toipuu vapautuskuntoon Pohjanmaan villieläinhoitolan Markku Harjun hoidossa.
Pieni orava toipuu vapautuskuntoon Pohjanmaan villieläinhoitolan Markku Harjun hoidossa.Anne Tastula/Yle

Norra Vallgrundissa sijaitseva Pohjanmaan villieläinhoitola on toiminut kohta kymmenen vuotta. Sitä pyörittää luonnon ja eläinten ystävä Markku Harju. Palkkaa työstä ei makseta, vaan hoitolaa ylläpidetään Harjun ja vapaaehtoisten tukijoiden toimesta. Vuositasolla arviolta parisataa eläintä saa avun hoitolasta.

– Se, moniko niistä palautuu luontoon, riippuu siitä, miten ne ovat loukkaantuneet, Markku Harju sanoo.

Harju muistaa, että ensimmäinen luonnonvarainen eläin, jonka hän hoiti ja vapautti takaisin luontoon, oli pieni oravanpoikanen, oravannöösi.

– Olen vähitellen oppinut, miten niitä hoidetaan. Ja ennen kaikkea oppinut käyttämään kaikkea sitä tietotaitoa, mitä täällä Suomessa on. Esimerkiksi Korkeasaari, Ranua ja Ähtäri ovat saaneet kyllästymiseen asti vastata kysymyksiini siitä, miten tälläistä nöösiä hoidetaan, Harju kertoo.

Mikä nööseissä pelottaa

Harjun villieläinhoitolassa on ovet avoinna kaikille lajeille. Hoidokkeja tuo poliisi ja niitä tarjoavat yksityiset ihmiset.

Markku Harju Pohjanmaan villieläinhoitolasta
Markku Harju.Anne Tastula/Yle

– Kotkiakin on ollut viitisentoista, hirviä, peuroja, kettu, saukonpoikasia, ikävä kyllä rusakonpoikasia keväisin ja yksi kuuttikin keväällä, mutta sen toimitin heti Korkeasaareen, Markku Harju listaa.

– Ihmiset eivät oikein ymmärrä luonnon päälle. Esimerkiksi pikkulintuja ei uskalleta päästää lasitetulta parvekkeelta pois, Harju miettii.

– Mitä noissa nööseissä on pelättävää? Harva pystyy edes millään lailla vahingoittamaan ihmistä.

Haikea vapaus

Markku Harjulle villieläinhoitola ja eläinten hoitaminen on elämäntapa. Vahingoittuneen eläimen hoitaminen on joskus hyvin aikaavievää ja vaikeaa. Etenkin tällöin hoitaja ehtii jo kiintyä hoidokkiinsa ja takaisin luontoon vapauttamisen hetkellä ilon rinnalla on haikeutta.

– Kerran tuli kanahaukka, joka makasi maassa kyljellään ja oli totaalisesti lopussa. Kun sen sai siitä virkoamaan niin, että se pysyi tolpillaan ja sitten ruokittua niin, että siitä tuli vielä kunnon lintu, niin tottakai se tuntuu, kun sen päästää vapaaksi, Markku Harju kertoo.

– Tyydytystä se kuitenkin tuottaa, kun eläin tervehtyy ja pääsee vapaaksi. Siihen tässä tähdätään aina, Harju sanoo.