Venerekisterin pitäjä muuttuu

Vesikulkuneuvorekisterin pito siirtyy elokuun alusta maistraateilta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille. Rekisterin siirto aiheuttaa kahden viikon käyttökatkon.

venerekisteri
Hahtisaaren venelaiturissa veneitä. Aurinko paistaa.
Matti Sunnari / Yle

– Siirtoprosessia on tehty jo pidemmän aikaa ja se alkaa olla loppusuoralla, kertoo osastonjohtaja Toni Pallaspuro trafista.

Muutos aiheuttaa kuitenkin kahden viikon rekisteröintikatkon kuun alussa. Postin kautta voi Trafille rekiasteri-ilmoituksia silloinkin lähettää.

– Kun Trafin sivut avautuvat 18. elokuuta, voi veneen rekisteröidä sen jälkeen netin kautta tai käydä sopimusrekisteröijän luona tämän toimipisteessä.

Koska trafilla ei ole toimipisteitä ympäri suomea, se hankkii palveluita ulkopuolisilta kumppaneilta, joiden kautta rekisteröinnit voi tehdä.

– Kumppaneina voisivat olla esimerkiksi venealan jälleenmyyjä, mutta postiakin voi edelleen käyttää, Pallaspuro muistuttaa.

Ajokortin tapaan

Uusi veneen rekisteröintitodistus tulee muuttumaan ajokortin kaltaiseksi todistukseksi.

– Vanha todistus kelpaa edelleen sellaisenaan eikä sitä tarvitse vaihtaa, mutta halutessaan sen voi muuttaa korttimuotoiseksi, Pallaspuro ohjeistaa.

Hinnoittelussa Trafi pyrkii siihen, että sähköiset palvelut alentavat kustannuksia.

– Osa hinnoista laskee osa nousee ja osa pysyy ennallaan. Ei tule suuria muutoksia, vakuuttaa Pallaspuro.

Kemin maistraatista kerrotaan, että siellä muutos ei aiheuta toimenpiteitä eikä esimerkiksi irtisanomisia. Venerekisteröinnit ovat työllistäneet henkilökuntaa yleensä keväisin ja kesällä.