Mölysammakot loikkivat tutkijoita karkuun Turun seudulla

Aiemmin luultiin, että mölysammakot olisivat levinneet vuoden 2008 jälkeen noin 50 lampeen Turun seudulla. Lajimääritys oli kuitenkin tehty väärin, eikä mölysammakoista ole vielä yhtään vahvistettua näköhavaintoa.

Kotimaa
Kaarinan Rauhalinnan mölysammakko
Johanna Kasvinen / Yle

Mölysammakoiden kartoittaminen on osoittautunut luultua hankalammaksi.

Aiemmin oltiin siinä käsityksessä, että mölysammakot olisivat levinneet vuoden 2008 jälkeen noin 50 lampeen Turun seudulla. Yhtään vahvistettua näköhavaintoa ei kuitenkaan ole, kertoo Ari Karhilahti Turun yliopiston biologisesta museosta.

– Laji oli määritetty virheellisesti. Se johtuu siitä, että on olemassa kolme vihersammakkolajia: lessonansammakko, syötävä sammakko ja mölysammakko. Nämä kaikki pystyvät lisääntymään keskenään. Syötävä sammakko on lessonansammakon ja mölysammakon sekamuoto, ja sen ääripäät muistuttavat hyvin paljon kahta muuta lajia. Lajimääritys on perustunut mölysammakkomaiseen syötävään sammakkoon, Karhilahti kertoo.

Lajimääritys vaikeaa

Luullut mölysammakkohavainnot tehtiin Ruissalossa vuonna 2008. Ensin paikalta äänitettiin sammakon ääntelyä, joka kuulosti mölysammakon ääntelyltä. Myöhemmin paikasta napattiin kiinni sammakko, jota luultiin mölysammakoksi, mutta DNA-tutkimukset paljastivat sammakon olevan syötävä sammakko eli risteymä.

– Siellä on useita sammakoita, joten ei sitä tiedä, mikä niistä ääntelee. Siellä saattoi hyvinkin olla aito mölysammakko, mutta kiinni otettiin väärä yksilö. Eivät ne silloin huuda, kun haaviin joutuvat, Karhilahti sanoo.

Pidän sitä varmana juttuna, että sellainen täällä on. Se on vaan löytymättä.

Ari Karhilahti

Sammakoita on pyydystetty enemmän vasta viime vuoden ja tämän vuoden aikana. Lajimääritykset ovat paljastaneet, että yksikään niistä ei ole ollut mölysammakko.

Tunnistusta vaikeuttaa useampikin asia. Pienistä lammikoista sammakon kiinni saaminen on vaikeaa, sillä Karhilahden mukaan sammakot ovat hyvin arkoja. Ne ovat ulkomuodoltaan hyvin samannäköisiä, joten varman lajimäärityksen voi tehdä vain DNA-testin avulla.

– Lajit ovat niin lähellä toisiaan, että se on osoittautunut genetiikan laitoksellakin aika haasteelliseksi.

Karhilahti uskoo, että Turun seudulla kuitenkin on mölysammakoita, niitä ei ole vain vielä onnistuttu löytämään.

– Tämän syksyn uutinen varmaan tulee olemaan se, että löytyy ihan oikeakin mölysammakko. Pidän sitä varmana juttuna, että sellainen täällä on. Se on vaan löytymättä.