1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Sukupuolensa korjannut kuulantyöntäjä Vera Räsänen: "Yleisön vastaanotto Kalevan kisoissa jännittää"

Vera Räsäselle urheilu on ollut keino torjua yksinäisyyttä. Oikea sukupuoli valkeni hänelle kolmikymppisenä. Lahden Ahkeraa edustava Räsänen kilpailee Kalevan kisoissa ehdollisen kilpailuoikeuden turvin.

urheilu
Vera Räsänen kilpailee naisten kuulantyönnön Suomen mestaruudesta Kalevan kisoissa
Iittiläinen Vera Räsänen kilpailee sunnuntaina Kuopiossa kuulantyönnön SM-mitaleista. Räsäsen osallistuminen on poikkeuksellista, sillä hän on kisojen ensimmäinen sukupuoltaan korjannut urheilija. Toimittajana Ville Pisto.

Kuulantyöntäjä Vera Räsäsen valmistautuminen yleisurheilun Kalevan Kisoihin on sujunut muuttopuuhissa. Räsäsen asunto Iitin Kausalassa on remontissa, ja hän on muuttanut väliaikaisesti muualle.

– Myös julkisuus on teettänyt töitä viime aikoina. Ilmeisesti tämä on herkistelyharjoittelua kun treenit ovat jääneet vähemmälle. Toivottavasti kuula lentää, Räsänen toteaa.

Vaikeinta on ollut yksinäisyys

Töitä teettänyt julkisuus johtuu Räsäsen taustasta, joka poikkeaa melkoisesti naisten kuulakisan muista osallistujista. Autokauppiaana työskennellyt Räsänen eli kolmikymppiseksi saakka miehen elämää. Kaikki ei kuitenkaan ollut kohdallaan, ja hän koki elävänsä kaksoiselämää.

46-vuotias Räsänen kertoo muistavansa hyvin hetken peilin edessä, jolloin hän lopulta ymmärsi olevansa todellisuudessa nainen miehen ruumiissa.

– Siihen liittyi pukeutuminen ja oma mielikuva elämästä. Palaset tavallaan loksahtivat kohdalleen. Ymmärsin, mitä kaikkea se kipuilu oli.

Räsänen myöntää muutoksen olleen vaikea asia myös hänen läheisilleen. Osa on suhtautunut paremmin, osa huonommin, mutta kaikkiaan suhtautuminen on ollut ihan hyvää. Sukupuolen korjaaminen ei hänen mukaansa kuitenkaan vedä muita ihmisiä puoleensa, ja vaikeinta onkin ollut yksinäisyys.

Palaset tavallaan loksahtivat kohdalleen. Ymmärsin, mitä kaikkea se kipuilu oli

Vera Räsänen

– Urheilu oli yksi keino, jolla päätin rikkoa sitä yksinäisyyttä. Ajattelin ettei elämä voi näin jatkua. Kilpailuvietti oli tallella ja elämä on näin terveempää.

Kilpailuoikeus vasta ehdollinen

Kaikki eivät ole ottaneet Räsästä vastaan avosylin urheilupiireihin. Osa on sitä mieltä, että Räsänen saa kohtuuttomasti etua siitä että hän oli aiemmin mies. Räsäsen mielestä asia ei ole yksioikoinen.

– Ikä on vastaan kaikkea tekemistä. Totta kai aiemmasta harjoittelusta ja opista on apua. Vaikea sanoa, mikä on miehenä olon tai testosteronin vaikutus, mutta jotakin apua niistäkin varmaan on. Mutta pitääkö sen vuoksi sulkea pois kisoista, niin en tiedä.

Räsäsen kilpaileminen SM-tasolla ei ollut mikään itsestäänselvyys. Hän sai heinäkuun alussa Suomen Urheiluliitolta ehdollisen oikeuden kilpailla naisten sarjassa. Räsäsen mahdollinen, pysyvä kilpailuoikeus ratkaistaan syksyn aikana.

Odotan, että kaikki menisi hyvin ja buuausta olisi mahdollisimman vähän

Vera Räsänen

Kansainvälisessä yleisurheilussa Räsäsen tapaus ei ole ainutlaatuinen, mutta Suomen Urheiluliitto ei ollut aikaisemmin käsitellyt sukupuoltaan korjanneen henkilön kilpailuoikeutta. Urheiluliiton toimitusjohtajan Jarmo Mäkelän mukaan Räsäsen pysyvä kilpailuoikeus ratkaistaan lääketieteellisin perustein. Asian ratkaisee asiantuntijaraati.

Naisten kuulantyönnön mestaruus ratkaistaan Kuopiossa tulevana sunnuntaina. Vera Räsänen myöntää jännittävänsä yleisön reaktioita.

– Odotan, että kaikki menisi hyvin ja buuausta olisi mahdollisimman vähän. Kai siinä pitää varautua kaikenlaisiin kommentteihin. Haastava se tilanne tulee olemaan.

Lue seuraavaksi