Lääkärien työttömyys kasvussa – samaan aikaan töitä runsaasti tarjolla

Moni pieni paikkakunta on kärvistellyt vuosia lääkäripulan kourissa ja olisi valmis melkein mihin tahansa saadakseen oman lääkärin. Erikoista tilanteessa on se, että samaan aikaan lääkärikunnan työttömyys kasvaa.

Kotimaa
Naine kävelee työvoimatoimiston ikkunoiden ohi.
Yle

Lääkärien työttömyys on lähtenyt kasvuun. Kesäkuun lopussa työttömiä lääkäreitä oli noin 200. Sadan raja lääkärien työttömyydessä koko maassa ylitettiin 2012, kerrotaan Lääkäriliiton työttömyyskassasta.

Työttömyydestä huolimatta avoimia virkoja on runsaasti. Johtaja Heikki Pärnänen Lääkäriliitosta sanoo, että tilanteeseen on monia syitä. Osa työttömyydestä johtuu siitä, ettei lääkäri löydä samalta paikkakunnalta työtä välittömästi edellisen työsopimuksen päätyttyä.

Mutta lääkärikunnassa on myös vaikeasti työllistyviä, kertoo Pärnänen.

– Siinä voi olla joitakin työllistettävyyteen liittyviä ongelmia, kuten vajaakuntoisuutta, osaamisen puutteita, järjestelmän tuntemiseen liittyviä puutteita. Nämä ovat työmarkkinoilla yleisesti esiintyviä syitä, joiden osuudesta en osaa sanoa, Pärnänen lisää.

Pärnäsen mukaan lääkäreitäkin on alettu lomauttaa nimenomaan kuntasektorilla. Tämä voi myös näkyä työvoimahallinnon listoilla.

– Lomautus on yksi uusi asia. Lääkärien työttömyyskassan mukaan tänä kesänä lomautukset ovat aiempaa laajempia.

Lääkäriliitossa on kaikkiaan noin 25 000 jäsentä, joista osa on itsenäisiä ammatinharjoittajia. He eivät ole työttömyysluvuissa.

Kanta-Hämeessä työttömiä lääkäreitä oli kesäkuun lopussa 12 ja Päijät-Hämeessä 7.