1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Eduskuntaryhmät Niinistön Nato-ehdotuksesta: Kesäankka, julkisuustemppu ja salarakkautta

Reaktiot perussuomalaisten riveistä tulleeseen Nato-esitykseen vaihtelevat kriittisestä tyrmäyksestä kiittelevään tukeen.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) ehdotus Nato-selvityksen teettämisestä saa ristiriitaisen vastaanoton eduskuntaryhmien puheenjohtajilta.

Suurin osa heistä ei lämpene ehdotukselle ja pitää sitä tarpeettomana. Kolmen ryhmän puheenjohtajat antavat tukensa esitykselle. Vihreää valoa näyttävät kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmien puheenjohtajat. 

Niinistö esitti Aamulehden haastattelussa, että mahdollisen Nato-jäsenyyden kustannukset, hyödyt ja haitat olisi puntaroitava puolustus- ja ulkoministeriön selvityksessä. Niinistö on vaatinut selvitystä myös aiemmin.

Jotkut puolueet olisivat valmiita päivittämään seitsemän vuoden takaisen Nato-selvityksen.

Tuntuu vähän kesäankalta tämä Niinistön esitys.

Annika Lapintie

– Pidän sitä hyvänä avauksena. On tärkeää saada analyyttistä tietoa asiasta. Tästähän on tehty suurlähettiläs Antti Sierlan taholta vuonna 2007 selvitys, mutta nyt olisi perusteltu aika päivittää tämä selvitys, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen.

Vasemmisto ei lämpene esitykselle

Vasemmistoliiton Annika Lapintie taas pitää ehdotusta populistisena pyrkimyksenä saada julkisuutta.

– On hämmästyttävää, että puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ei tiedä, että näitä selvityksiä tehdään koko ajan. Ainakin ulkoasiainvaliokunta ja käsittääkseni myös puolustusvaliokunta saa selvityksiä sekä ulko- että puolustusministeriön ja myös Ulkopoliittisen instituutin tekeminä. Siinä mielessä tuntuu vähän kesäankalta tämä Niinistön esitys, Lapintie sanoo.

Lapintie, kuten myös keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Anne Kalmari ja SDP:n ryhmän puheenjohtaja Jouni Backman kaipaavat selvitystä pikemmin YK:n, Etyjin ja pohjoismaisten yhteistyöelinten toiminnasta. 

– Ei ole hedelmällisin aika tehdä Nato-selvitystä. Mutta keskusta ajattelee aika lailla samoilla linjoilla kuin (ulkoministeri Erkki) Tuomioja siitä, että tutkitaan ne yhteistyökuviot, joissa olemme mukana, sanoo Kalmari.

Tuomiojan (sd.) mukaan hallitus valmistelee katsausta turvallisuusyhteistyöstä, jossa otetaan huomioon YK, EU, Pohjoismaat, Etyj, Nato sekä erikseen Suomen ja Ruotsin välinen suhde.

Keskustan Anne Kalmarin mukaan faktat Nato-jäsenyydestä olisi kuitenkin hyvä saada kansalaisten tietoon.

On tärkeää saada analyyttistä tietoa asiasta.

Arto Satonen

– Onhan se aika absurdia, että esimerkiksi Natoon liittymisen hintaa eivät kansalaiset tiedä, Kalmari toteaa.

SDP:n Jouni Backman arvioi Niinistön esityksen olevan poliittista taktikointia.

– Liittäisin tämän Nato-intoilun perussuomalaisten salarakkauteen Naton suhteen, tai sitten he yrittävät tehdä itseään hallituskelpoisiksi kokoomuksen edessä, joka on tunnetusti hyvin Nato-myönteinen, Backman sanoo.

Pienpuolueissa myös jakoa

Kristillisdemokraattien Peter Östman olisi valmis teettämään selvityksen, kun taas vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ei pidä sitä ajankohtaisena.

– Tämä on ehkä (Niinistön) tapa reagoida Venäjän ja Ukrainan tilanteeseen. Kaikki puolueet voivat keskuudessaan pohtia onko omaa näkökantaa tarpeen muuttaa, sanoo vihreiden Alanko-Kahiluoto.

RKP:n Ulla-Maj Wideroos haluaisi jättää selvityksen tekemisen seuraavalle hallitukselle. Hänen mielestä uusi selvitys voisi kuitenkin olla tarpeellinen.

– Maailma muuttuu ja siinä mielessä seitsemän vuotta on pitkä aika, eli en lähtisi muodostamaan omaa kantaani vuonna 2007 tehdyn selvityksen perusteella, vaan tarvitaan kyllä tuoreempaa, Wideroos sanoo.