Juomaputki poikki hellällä hoivalla – "Ei ole suotavaa lopettaa kertaheitolla"

Jos tissuttelun tai sitä raskaamman juomaputken katkaiseminen loman jälkeen tuntuu vaikealta, ohessa muutama ohje itsensä hoivaamiseen. Paikallinen päihdehuolto antaa apua.

Kotimaa
juominen alkoholi
Yle

Kaikkein parhaiten lomanaikaisesta tissuttelusta tai ryyppäämisestä pääsee, kun lopettaa juomisen kertaheitolla.

Joillekin se onnistuu, joillekin ei sitten millään. Siinä vaiheessa, kun halua lopettamiseen on, mutta tissuttelua ei saa kuriin, on syytä puhua asiasta muunkin kuin itsensä kanssa.

Putken katkaiseminen on hyvin yksilöllistä. Jotkut kestävät enemmän viinaa, jotkut kärsivät vähemmästäkin.

Leena Virkki

– Putken katkaiseminen on hyvin yksilöllistä. Jotkut kestävät enemmän viinaa, jotkut kärsivät vähemmästäkin. Jos on tottunut loman aikana juomaan paljon, joka päivä tai useana päivänä peräkkäin, juomisesta kannattaa luopua vähitellen, opastaa yksikön johtaja Leena Virkki Lahden A-klinikalta.

Virkki suosittelee juomapäiväkirjan pitämistä ja tavoitteiden asettamista itselleen. Juomapäiväkirjasta näkee heti, onko kyennyt vähentämään juomista.

– Raskaan putken jälkeen ei ole edes suotavaa lopettaa kertaheitolla. Vierotusoireet sattaavat olla hengenvaarallisia kramppeineen ja sydänoireineen, Virkki sanoo.

Juomista on turha pitää salassa

Juomakulttuuri on Virkin mukaan muuttunut siinä mielessä, että ongelmajuomisesta puhutaan aikaisempaa avoimemmin.

– Meille tulee uusia asiakkaita jopa sellaisista, jotka ovat menettäneet työnsä juomisen takia.

Avoimuudesta kertoo Virkin mukaan sekin, että ihmiset hakevat reilusti avovastaanotolta apua juomisen lopettamiseen.

– Kartoitamme asiakkaan kanssa juomisen pituutta, aineita ja ajankäytön vaihtoehtoja. Se riittää monelle. Mutta jollei riitä, tarjolla on järeämpää apua eli laitoskatkaisua.

Ehdoton raittius ei ole välttämätön vaihtoehto

Raskaan putken jälkeen ei ole edes suotavaa lopettaa kertaheitolla. Vierotusoireet sattaavat olla hengenvaarallisia kramppeineen ja sydänoireineen.

Leena Virkki

– En halua yllyttää enkä markkinoida, mutta ehdoton raittius ei ole itsestäänselvä vaihtoehto alkoholin käytössä, Virkki toteaa. Käyttö ja käytön vaikutukset kun ovat yksilöllisiä.

Siinä vaiheessa, kun menee viinipullo päivässä tai ei pysty lopettamaan, vaikka haluaisi lopettaa juomisen, tai ei ylipäätään halua lopettaa, hälytyskellojen pitää Virkin mukaan soida.

– Alkoholin käytössä on yleensä kysymys ajanvietteestä, nautinnoista ja yhdessäolosta. Juomisen nautintoa voi tyydyttää alkoholittomalla juomisella tai vähemmällä alkoholilla. Korvaavaa tekemistä löytyy syömisestä tai harrastamisesta, Virkki opastaa.