Hyppää sisältöön

Hemmotteletko koirasi hengiltä? - Liika läski on lemmikin turma

Koirat ovat lihoneet siinä missä ihmisetkin, mutta lemmikin omistajat eivät usein tunnista oman koiransa ylipainoa. Liikalihavuus voi kuitenkin viedä koirakaverin ennenaikaiseen hautaan.

Ylipaino on myös monien koirien ongelma. Kuva: Yle

Suomessa arviolta jo joka kolmas koira kärsii ylipainosta ja viisi prosenttia koirista on erittäin lihavia.

Yrittäjä, terveysneuvoja Minna Lehtonen arvioi koirien ylipainon johtuvan omistajien tietämättömyydestä ja ymmärtämättömyydestä.

- Lihomisen pääsyyhän on siinä, että koira saa enemmän energiaa kuin se pystyy kuluttamaan. Sitten koiraa saatetaan hieman hemmotella eikä käsitetä, että koira on vähän pienempi kuin ihminen eli se tarvitsee ravintoa määrällisestikin vähemmän.

Lihavan koiran kuolemanriski kasvaa huomattavasti

Ylipaino aiheuttaa koirille kärsimystä ja lyhentää niiden elinikää. Eläinlääkäri Teppo Heinola Animagista lataa kylmää ja kovaa tekstiä kaikille ylipainoisten koirien omistajille ja hoitajille. Liiallisesta painosta johtuen koiran raajat rasittuvat ja nivelrikkoriski kasvaa.

- Kun ikää tulee, niin niveliin kehittyy lähes poikeuksetta jonkinasteista nivelrikkoa ja jalkojen lopulta käyttö loppuu. Koiran elämässä liikkuminen on niin olennainen asia, että pahimmassa tapauksessa liikuntakyvyn loppumisen vuoksi koira joudutaan lopettamaan.

Myös helle on lihaville koirille vaaraksi. Erityisesti lyhytkuonoiset koirat, kuten mopsit ja ranskanbuldogit, joille hengitys on muutenkin haasteellista, joutuvat kuumilla keleillä koetukselle.

- Koira pystyy jäähdyttämään itseänsä ainoastaan hengityksellä, ja jos se ei ylipainon vuoksi kykene nostamaan  hengitysrefreksiänsä ja tilavuutta vaaditulle tasolle, niin siihen liittyy vakavia, jopa pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtavia tilanteita, varoittelee Heinola.

Läskit koirat dieetille

Paras tapa saada koira laihtumaan on pienentää sen ruoka-annoksia ja jättää ylimääräiset makupalat pois. Myös liikunnan lisääminen on hyväksi, mutta koiran energiansaannin määrä on ratkaisevassa asemassa.

Koira ei osaa itse avata jääkaappia, joten tärkein asia koiran laihduttamisessa on sen omistajien ja hoitajien motivointi. Lemmikin ylipainosta hyssyttely ei Heinolan mukaan ole tarpeen.

Empatia on siinä tilanteessa turhaa, kun koira kärsii ylipainosta.

Teppo Heinola

- Empatia on siinä tilanteessa turhaa, kun koira kärsii ylipainosta. Asiaan puututaan ja ruoka-annoskokoa pienennetään. Painon viikottainen seuranta on myös erittäin tärkeää.

Koirat ovat lihansyöjiä ja rittävä proteiinin saanti on taattava. Turhia hiilihydraatteja tulisi sen sijaan karsia.

Ravitsemusneuvoja Minna Lehtonen ei kuitenkaan suosittele kevyttuotteiden käyttämistä koiran laihduttamiseksi.

- Light-ruoat koostuvat pääasiassa hiilihydraateista ja niissä eläinproteiinitkin on korvattu kasviproteiineilla eli siinä voi käydä ennemminkin niin, että koira lihoo. Rasvat ovat myös kevyttuotteissa pistetty niin minimille, että se on jopa koirille haitallista.

.
.