1. yle.fi
  2. Uutiset

Risteilijä nousi pyörille – jättikuljetus valmiina lähtöön

Jos viikonloppuna Satakunnan maanteillä näkee suuren laivan, kannattaa uskoa silmiään. Kyseessä ei ole lentävä hollantilainen, vaan Tampereelle matkalla oleva sisävesialus Silver Sky.

Kotimaan uutiset
Lavetille nostetaan laivaa.
Jari Pelkonen / Yle

Laivan kuljetusoperaatio alkoi torstaina Mäntyluodon satamassa Porissa, kun alus nousi merestä erikoisvalmisteisen kuorma-auton lavetille. 30 metriä pitkän, seitsemän metriä leveän ja painoltaan 150 tonnia painavan laivan nosto- ja kuljetusoperaatio on monin tavoin poikkeuksellinen. Paikalle satamaan oli kutsuttu esimerkiksi sukeltaja varmistamaan nostoa.

Satamassa nostosta vastasi satamaoperaattori Hacklinin työnjohtaja Olli Virtanen.

– Tämä on ensimmäinen kerta minun 35-vuotisen urani aikana, kun sukeltajia käytetään nosto-operaation yhteydessä, Virtanen kertoi.

Sukeltajien tehtävänä oli tarkastaa, että aluksen pohjan näkökulmasta kaikki on kunnossa.

Sähköjohtoja väistellen

Ennen neitsytpurjehdustaan Nokialta Tampereella Silver Skyllä on edessään vielä noin 200 kilometrin maantiematka, jota on valmisteltu pitkään.

Erittäin vaativa ja näyttävä erikoiskuljetus lähtee liikkeelle lauantaina. Se liikkuu kohti määränpäätään yöaikana. Perillä Nokialla laiva on tiistaiaamuna. Erityisen kimurantiksi kuljetuksen tekee sen yli seitsemän metrin korkeus.

– Suurin haaste on tietenkin langat, eli sähköjohdot ja puhelinjohdot. Muutamaa risteystä joudumme täyttämään soralla, että pääsemme kääntymään, koska alus on niin pitkä, kertoi maakuljetuksesta vastaava Henrik Laihanen Nurminen Logisticsista.

Ensin ravintolalaivaksi

Silver Skyn omistaa Suomen Hopealinja, joka on Suomen suurin sisävesivarustamo. 250 matkustajaa vetävä alus ajetaan aluksi ravintolalaivaksi Tampereen Pyhäjärvelle, mutta myöhemmin laiva seilaa aina Vanajavedelle asti.

– Ihan Hämeenlinnassakin käydään elokuun puolen välin jälkeen ja laiva seilaa tulevaisuudessa siinä koko matkalla Hämeenlinnan ja Tampereen välillä, sanoi laivayhtiön toimitusjohtaja Pekka Räsänen.

Lue seuraavaksi