Hyppää sisältöön

Kokoomus ja keskusta nousussa – SDP ja PS syöksyivät alas

Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena. Yle Uutisten heinäkuun mittauksessa kokoomuksen kannatus nousi 21,8 prosenttiin. Myös keskusta käänsi suosionsa uudelleen nousuun ja keräsi 20,9 prosentin kannatuksen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kokoomuksen kannatus nousi kesäkuusta 1,5 ja keskustan 1,4 prosenttiyksikköä.

Heinäkuussa eniten kannatustaan menettivät perussuomalaiset ja SDP. Perussuomalaisille mitattiin 16,4 prosentin kannatus ja pudotusta tuli kuukaudessa 1,5 prosenttiyksikköä.

Toukokuussa puheenjohtajaa vaihtaneen SDP:n kannatus jatkaa alamäkeään. Heinäkuussa SDP:n suosio putosi historiallisen alhaisiin 13,8 prosentin lukemiin. Kuukaudessa kannatus hupeni taas yhden prosenttiyksikön.

SDP:n paineet budjettiriiheen

Taloustutkimuksen tausta-aineiston mukaan puoluejohdossa Jutta Urpilaisen vaihtuminen Antti Rinteeseen on vienyt SDP:ltä erityisesti naiskannattajia

Uusi puoluejohtaja Rinne ei usko pikavoittoihin.

– Vain pitkällä työllä, pitkällä vahvalla työllä ja ihmisten luottamuksen palauttamisella voidaan SDP:n kannatus nostaa, Rinne sanoo.

Seuraava näytön paikka on jo ensi vuoden budjetin valmistelussa, jota valtiovarainministeri Rinne johtaa.

– Budjettiriihessä tulee selkeästi esille se, että lapsiperheille tulee takaisin rahaa sen lapsilisäleikkauksen jälkeen 70 miljoonaa euroa ja se kohdistetaan nyt toivottavasti oikealla tavalla. SDP:n tavoitteena on että se kohdistetaan oikealla tavalla, Rinne lupaa.

Pienten kannatusmuutokset vähäisiä

Muista puolueista keväällä oppositioon loikanneen vasemmistoliiton kannatus on pysynyt ennallaan 9,3 prosentissa, ja hallituksessa jatkavat vihreät keräsivät 8,8 prosentin lukemat, missä on laskua 0,2 prosenttiyksikköä.

Pienten hallituspuolueiden suosio on ollut heinäkuussa vähän alamäessä. RKP:lle mitattiin 3,9 ja kristillisdemokraateille 3,4 prosentin kannatus. RKP:n suosio laski 0,3 ja kristillisdemokraattien 0,4 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 444 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 65,6 prosenttia. Haastattelut tehtiin 1.–30.7.2014.

Heinäkuu on vilkkainta loma-aikaa, joten eri väestöryhmissä haastateltavien tavoittaminen on ollut tavallista vaikeampaa.

Mittauksen virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,6 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.