1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Edustajainhuone hyväksyi kanteen presidentti Obamaa vastaan

Republikaanien mielestä Obama on käyttänyt valtaansa väärin. Republikaaniemmistöinen edustajainhuone äänesti kanteen puolesta.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.Jewel Samad / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain edustajainhuone eli kongressin alahuone hyväksyi eilen keskiviikkona päätöksen haastaa presidentti Barack Obama oikeuteen. Hänen epäillään käyttäneen valtaansa perustuslain vastaisesti.

Edustajainhuone äänesti asiasta luvuin 225–201. Edustajainhuoneessa on republikaanienemmmistö. Heistä viisi ei äänestänyt kanteen puolesta eikä kukaan demokraateista.

Kanteen kannattajien mielestä Obama on ylittänyt valtuutensa ja ohittanut kongressin etenkin terveysuudistuksessa, joka tunnetaan Obamacarena. Demokraatit puolestaan tulkitsevat, että tarkoitus on vaikuttaa marraskuussa järjestettäviin vaaleihin. He ovat tuominneet mahdollisen kanteen olevan vain verorahojen tuhlausta.

– Kyse ei ole republikaaneista tai demokraateista, vaan perustuslain puolustamisesta, kongressin republikaaninen puhemies John Boehner on puolustautunut.

Toimeenpanomääräyksillä Obama on esimerkiksi kieltänyt paperittomien siirtolaisten lasten karkottamisen vuonna 2012 ja sallinut voimaloiden hiilidioksidipäästöjen sääntelyn. Vahvasti jakautunut kongressi ei ole päässyt asioista sopuun, joten presidentti on edistänyt tärkeiksi näkemiään asioita toimeenpanomääräyksillä.

Kuusi vuotta presidenttinä ollut Obama on käyttänyt toimeenpanomääräystä 183 kertaa. Kalifornian yliopiston tutkimus muistuttaa, että George W. Bush käytti sitä kahdeksan vuoden aikana 291 kertaa ja Ronald Reagan 381 kertaa.

Obaman presidenttikausi jatkuu vuoteen 2017. Asiantuntija-arvioiden mukaan mahdollinen oikeusprosessi veisi niin kauan, ettei sen päätös ehtisi vaikuttaa Obaman loppukauteen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi