Tampereella valtaosa vatsatautisista lapsia – uimasuositukset voimassa ensi viikolle

Tampereella korostetaan edelleen hyvän hygienian ja vastuullisen käyttäytymisen merkitystä. Uintireissun jälkeen tulisi peseytyä tai vähintään pestä kädet.

terveys
Loukonlahden uimaranta.
Petri Aaltonen / Yle

Syy Tampereen seudun uimarannoilla polskineiden vatsatautiepidemiaan on edelleen hämärän peitossa. Torstai-iltapäivään mennessä Tampereen viranomaiset ovat saaneet tiedon noin 450 tautitapauksesta. Nokialta, Pirkkalasta ja Ylöjärveltä on tehty noin 50 vatsatauti-ilmoitusta.

Tampereella sairastuneista 70–80 prosenttia on lapsia.

– Virus leviää juuri lasten keskuudessa helposti, kun he koskettelevat toisiaan ja ovat tiiviisti yhdessä sekä hörppivät uimavettä. Lapset sitten levittävät herkästi tautia myös omiin vanhempiinsa ja muihin läheisiin, sanoo ympäristöterveyspäällikkö Merja Bojang Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Sairastuneilta on otettu ja otetaan edelleenkin näytteitä tutkittavaksi. Ensimmäisten näytteiden tuloksia odotetaan ensi viikon loppupuolella.

Eniten tauti-ilmoituksia on tullut edelleen Tohloppijärven ja Tesomajärven uimarannoilla sekä Kaukajärven Riihiniemessä ja Suolijärvellä uineilta tai heidän omaisiltaan.

– Näillä rannoilla ei edelleenkään suositella uimista, jotta rannat rauhoittuisivat ja luonto pystyisi parantamaan itse itseään, Bojang sanoo.

Näyttää kyllä siltä, että vatsatautia on eniten ollut liikkeellä viime viikonloppuna, joten ehkä tilanne vähitellen rauhoittuu.

Merja Bojang

Suositus on voimassa ainakin ensi viikon alkupuolelle saakka. Bojang korostaa edelleen hyvän hygienian ja vastuullisen käyttäytymisen merkitystä. Uintireissun jälkeen tulisi peseytyä tai vähintään pestä kädet.

Ilmoituksia tautitapauksista otetaan perjantaista alkaen vastaan netitse

Tampereen kaupunki avaa huomenna perjantaina nettisivuilleen (siirryt toiseen palveluun) lomakkeen, jolla voi lähettää tiedot sairastumisesta.

Ilmoitukset mahdollisista tautitapauksista toivotaan netitse, sillä kaupungin tartuntatautien hoitajan puhelinnumero on ollut hyvin varattu.

– Näyttää kyllä siltä, että vatsatautia on eniten ollut liikkeellä viime viikonloppuna, joten ehkä tilanne vähitellen rauhoittuu, ympäristöterveyspäällikkö Merja Bojang sanoo.

Epidemian syy pyritään kuitenkin selvittämään.