1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vodkayskä ja auringossa palava punanahka – saksalaislehden artikkeli käynnisti sanasodan

Britit heittävät heti kaikki vaatteet pois, puristelevat humalassa toisia turisteja ja palavat kirkkaanpunaisiksi Mallorcan auringon alla, irvailee saksalainen Bild. Useat brittilehdet maksavat nyt potut pottuina. Ainakaan emme varasta toisilta aurinkotuoleja, tölväisee The Sun.

Kuvakaappaus Bild-lehden nettisivuilta. Kuva: Bild

Saksalais-englantilainen vinoilu olisi hauskaa, jos kaikki osapuolet ottaisivat sen huumorilla. Konservatiivinen lontoolaislehti Times on ollut torstaina syvästi loukkaantunut.

Timesin mukaan saksalaisten herjakampanja osui yllättäen lähelle ensimmäisen maailmansodan alkamisen satavuotispäivää. Lehti uskoo myös, että kyseessä on kuittaus liittokansleri Angela Merkelin ja pääministeri David Cameronin viileistä väleistä.

Daily Telegraph puolestaan ihmetteli artikkelin verran, mitä Bild mahtoi tarkoittaa brittien prinssi Harry –syndroomalla. Bildin mukaan prinssin lisäksi Mallorcalla vierailevilla brittituristeilla on sairaalloinen tarve luopua vaatteistaan.

”Big Brenn” ja parvekejalka

Bild kuvailee punaiseksi palaneiden brittien taudinkuvaa kellotapulista tutulla sanaleikillä ”Big Brenn”, suuri palo. Briteillä on myös Balkon-Bein eli parvekejalka. Kyseessä on alaraajakipsi, joka on seurausta hotellin parvekkeelta hyppäämisestä. Vodkayskä taas on seurausta halvan vodkan jatkuvasta lipittämisestä.

Timesin mukaan Bildin artikkeli esittää britit lihavina humalaisina, jotka toikkaroivat tyhminä, tatuoituina ja auringossa kärvähtäneinä. Bildissä miesten sanotaan mielellään kantavan Made in England –tatuointia.

Bulevardilehti The Sun ei sekään osaa nauraa Bildille, mutta osaa nälviä takaisin. Sunin mukaan saksalaiset pilkkaavat avuttomia turisteja, jotka yrittävät ruskettaa itseään lomalla – ja palavat.

The Sun otsikoi torstain artikkelinsa sanoin, ”Ainakaan emme varasta toisilta aurinkotuoleja”. Torstaina Saksan suurin nettisivusto Bild.de (siirryt toiseen palveluun) repi riemua siitä, että oli saanut brittilehdet hermostumaan ja syytti näitä huumorintajuttomuudesta.