1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kesänäytelmiä haitanneet koleus ja helteet

Kesän poikkeukselliset säät ovat syöneet merilappilaisten kesäteatterien katsojalukuja. Juhannuksen aikoihin olleet näytelmien ensi-illat ja ensimmäiset esitykset kärsivät kylmistä oloista, myöhemmin haittana ovat olleet helteet.

kulttuuri
Kesäteatterin lavasteet
Inka Hannonen / Yle

Poikkeuksellisten säiden kesä 2014 ei ole ollut kovin suosiollinen kesäteattereille. Kesäkuun lopulla koleat kelit pitivät huolen, että katsomoista löytyi tilaa. Heinäkuun helteiden alettua kuumuus puolestaan sai monet ihmiset valitsemaan oleskelupaikakseen esimerkiksi uimarannat kesäteattereiden sijasta.

Merilappialisten näytelmien yleisömäärät ovat olleet pääosin kohtalaisia tai hyviä, katsojaennätyksiä ei ole hätyytelty.

– Tervolassa esitetyn Virtapiiri-näytelmän on nähnyt nelisensataa ihmistä, se on hyvä määrä, arvioi käsikirjoittaja-ohjaaja Päivi Kolmonen.

– Alkukesän säät olivat niin kylmät, että olisin itsekin jäänyt kotiin, jos ei olisi ollut välttämätöntä tulla paikalle, kuvailee Kolmonen.

Viimeiset esitykset häämöttävät

Tervolassa Virtapiiri esitetään vielä kertaalleen elokuun viimeisenä viikonloppuna. Esitysaika on suunniteltu niin, että näytelmän ehtii nähdä maaseutumessujen porttien sulkeutumisen ja iltatanssien välissä.

Pohjanrannassa Keminmaassa kesän ensimmäisen näytelmän, Kesäillan farssin näytöksistä osa oli loppuunmyyty. Keskimäärin katsojia oli järjestäjän laskujen mukaan noin 250. Pohjanrannan toinen näytelmä, Kahden Kemin Patriarkka, on saanut keskimäärin 200 katsojaa. Paavo Väyrysen kirjoittama ja ohjaama näytelmä nähdään vielä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna sekä Pohjanrannan ruokamessuviikonloppuna syyskuun alkupuolella.

Torniossa Mestaritontun seikkailujen katsojamäärät ovat olleet tuotantoryhmälle pettymys. Katsojia on karkean arvion mukana ollut 700-800. Aili Somersalon suositun lastenkirjan pohjalta tehdyn näytelmän viimeinen esitys on elokuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Lue seuraavaksi