Lääkärit joutuvat hoitamaan hyttysten puremia potilaita erittäin harvoin

Sääskien tai mäkäräisten puremien vuoksi hakeudutaan harvoin lääkäriin. Lapin keskussairaalan ihotautiosastolla hoidetaan vain pari tapausta vuodessa. Ivalon ja Utsjoen terveyskeskuksista vahvistetaan myös, että hyttysten pistojen ja puremien vuoksi hoitoon hakeudutaan erittäin harvoin.

Sääskien syömät jalat. Kuva: Mika Huttu

Iltalehden mukaan heinäkuun alussa Lapin rajavartioston helikopteri joutui toimittamaan Kevon luonnonpuistossa olleen patikoijan hoitoon Utsjoen terveyskeskukseen mäkäräisten puremien vuoksi. Utsjoen terveyskeskuksessa ei nimenomaiseen tapaukseen haluttu enempää kommentoida, mutta vakuutettiin, että ei ole tavallista, että terveyskeskukseen sääskien ja mäkäräisten vuoksi tullaan hoitoon.

Ivalon terveyskeskuksen johtava lääkäri Antti Kontiola kertoo, että hän ei ole viime vuosina joutunut hoitamaan yhtään hyttysten puremien vuoksi lääkäriin tullutta potilasta, eikä hänen tietoon ole tapauksia tullut.

Lapin keskussairaalan ihotautilääkärin Ari Muchin mukaan hyttysten puremia potilaita tulee hoidettavaksi keskussairaalaan vain yksi tai kaksi vuodessa. Lapin terveyskeskusten tilastoa ei Ari Much pysty kertomaan. Muchin mukaan hyttysten puremat voivat aiheuttaa erilaisia ongelmia.

- Aina kun hyttynen tai mäkäräinen pistää tai puree, menee siinä myrkkyä ihon läpi, silloin voi tulla sellainen toksinen reaktio eli kroppa reagoi sille myrkylle. Se tulee yleensä kaikille, toisille vahvempana ja toisille lievempänä. Sitten voi tulla myös allerginen reaktio, joka on eri asia. Riippuu siitä millainen reaktio tulee, niin sen mukaan päätetään miten sitä hoidetaan, kertoo ihotautilääkäri Ari Much.

- Lisäksi voi tulla muitakin ongelmia kun kutiseva paukama on tulossa ja sitä raavitaan. jos potilaalla on jokin sellainen tauti, mikä heikentää vastustuskykyä, esimerkiksi diabetes niin silloin voi tulla jokin sekundäärinen infektio eli pöpö puremakohtiin jollin joudutaan hoitamaan sitä, jatkaa hoidettavien ongelmien listaa Ari Much.

Mäkäräisen puremaa ja sääsken pistoa hoidettava eri tavoin

Tavallista on, että sääskien pistokohtaan nousee paukama, mutta siitä ei vuoda verta. Mäkäräinen puolestaan puree ihoon reiän, josta vuotaa verta. Lisäksi puremakohdan ympärille voi nousta kutiava punertava paukama.

- Mäkäräisen purema ei tavallisesti aiheuta allergista reaktiota. Siitä aiheutuva reaktio on lähinnä reaktio sille aineelle, mitä mäkäräinen käyttää, ettei veri hyydy. Tästä  syystä siihen tulee verestävä haava. Lisäksi mäkäräinen käyttää histamiinia, joka laajentaa verisuonia. Siitä tulee se punertava paukama, kuvailee Ari Much mäkäräisen puraisun vaikutuksia.

- Koska kyseessä ei ole allerginen- eli toksinen reaktio niin siitä johtuu, että nämä allergialääkkeet eivät mäkäräisen puremaan auta. Allergialääkkeet eli antihistamiinit auttavat hyttysten pistoihin, mutta eivät mäkäräisten puremiin. Jos mäkäräisten puremista tulee pitkäkestoisia paukamia, niin niiden hoitamiseen käytetään kortisonivoiteita, kertoo ihotautilääkäri Ari Much.

Ampiaisten ja mehiläisten pistojen vuoksi myös Lapissa joudutaan useammin tulemaan hoitoon kuin hyttysten vuoksi.

- Kun mehiläinen tai ampiainen pistää tulee kaikille se kipu ja turvotus. Tämän lisäksi voi oman kehon puolustusjärjestelmä reagoida väärin ja niin voimakkaasti, että tulee allerginen reaktio, joka voi olla sitten myös hengenvaarallinen. Sitä pitää silloin tutkia ja tarvittaessa aloittaa siedätyshoito, muistuttaa Lapin keskussairaalan ihotautilääkäri Ari Much.