Ukkosmyräkkä piti pelastuslaitokset Etelä-Pohjanmaalla kiireisinä

Torstain ukkosmyräkkä pyyhkäisi Pohjanmaan yli iltapäivällä ja työllisti pelastuslaitoksia. Salamat aiheuttivat tulipaloja ainakin Soinissa, Töysässä ja Seinäjoella. Rajusta ukonilmasta ja huonosta ajokelistä varoiteltiin etukäteen koko maassa.

Kotimaa
Hautaluoman kyläkoululla sammutetaan tulipaloa.
Pasi Takkunen / Yle

Ukkosmyräkkä sai aikaan melkoisia kiireitä pelastuslaitoksille ympäri maan torstaina. Pohjanmaalla salamat olivat ilmeisesti syynä ainakin kolmeen tulipaloon Soinissa, Töysässä ja Peräseinäjoella. Ainakin Ähtäristä on ilmoitettu myös sähkökatkoista.

Soinissa salaman epäillään sytyttäneen Hautakylän kyläkoulun. Koulu on kaksiopettajainen ja reilun kahdenkymmenen oppilaan koulu. Rakennus tulee kärsimään ainakin mittavat savu- ja vesivahingot, kertoi paikalla ollut pelastusyksikkö.

Hätäkeskustoiminnan kehittämisyksikön päällikkö Kyösti Lehtosen mukaan suurin vaikutus ukkosrintamalla on ollut Pohjanmaan hätäkeskukseen, jossa tehtävämäärän lisääntyminen lyhyellä aikavälillä on ollut huomattava.

– Pohjanmaan hätäkeskus otti klo 7–15 välisenä aikana yhteensä 513 hätäpuhelua, joista 197 soitettiin klo 13–15 välisenä aikana. Myös Porin hätäkeskuksen alueella sääolot vaikuttivat tehtävämääriin lisääntyvästi, kertoo Lehtonen.

Ukkosen aiheuttamat vauriot ovat haitanneet myös junaliikennettä. Seinäjoen ja Tampereen välillä kulkeville junille oli jonkin aikaa odotettavissa vähintään parinkymmenen minuutin myöhästymisiä.

Muualla maassa isoja tuhoja on tullut esimerkiksi Keski-Suomessa Saarijärvellä, jossa trombi kaatoi puita leirintäalueella. Ainakin yksi ihminen on jäänyt kaatuneen puun alle. Myös muualla ukkosrintama on ollut syyllinen puiden kaatumisiin ja sähkökatkoksiin.

Liikennevirasto antoi torstaina poikkeuksellisen varoituksen huonosta ajokelistä koko Suomessa. Huonosta ajokelistä varoiteltiin lähinnä rankkojen sateiden takia.