Vantaan Jokiniemen muinainen kauppapaikka on harrastaja-arkeologien aarreaitta

Vantaan Jokiniemessä on sijainnut Etelä-Suomen merkittävin ja laajin kivikautinen asuinpaikka. Harrastaja-arkeologit etsivät alueelta kivikauden esineistöä tiedekeskus Heurekan johdolla tehtävissä kaivauksissa.

Kotimaa
Jokiniemen arkeologisetkaivaukset.
Yle

Vantaan Jokiniemessä on ahertanut maanantaista lähtien arkeologian harrastajia etsimässä kivikautisia esineitä.

Tiedekeskus Heurekan johdolla tehtävät yleisökaivaukset ovat saaneet paikalle sata harrastajaa, jotka työskentelevät 15 ihmisen päivävuoroissa.

– Tässä Jokiniemessä on ollut laaja kivikautinen keskus, asuinpaikka, joka kukoisti noin 6 000 vuotta sitten, jolloin tämä alue oli merenrantaa, kertoo arkeologi Jan Fast.

Hyljekansaa

Jokiniemen asukkaat metsästivät etupäässä hylkeitä, mutta saaliiksi kelpasivat myös hirvet sekä erilaiset kalat.

Paikalla ollut yhteisö on ollut kivikauden mittapuun mukaan suuri, koska jälkeen on jäänyt paljon esineistöä.

– Tämä on tosi esinerikaspaikka. Täällä ihan amatöörikin löytää vaikka mitä. Minunkin löytökippoon on tullut muun muassa luunpalasta, ruukunpalasta ja kivi-iskosta ja muuta mielenkiintoista, sanoo arkeologian harrastaja Katariina Vuorinen.

Vilkasta kauppaa

Kaivuualue on ollut aikoinaan myös vilkas kauppapaikka, jonne on kulkeutunut esineitä kaukaakin.

– Esimerkiksi toistaiseksi tärkein löytömme on hieno nuolenkärki, joka löytyi eilen iltapäivällä. Se on niin hienoa tekoa, että veikkaisin, että valmistuspaikka löytyy jostain muualta kuin nykyisen Suomen alueelta, kertoo arkeologi Jan Fast.

Ehkä ensi vuonna

Kaivaukset Jokiniemessä kestävät nyt ensi viikon alkuun. Suunnitelmissa on kuitenkin aloittaa yleisökaivaukset uudelleen ensi vuonna.