Ville Itälälle kesämökki on maanpäällinen paratiisi

Brysselissa asuva Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Ville Itälä matkustaa kesälomalla mökilleen Velkualle. Siellä mökkiä vahtii miehen mittainen merirosvo ja pyykkinarulla roikkuva linnunpönttö.

Ylen aamu
Ville Itälä
Saaristomökillä-sarjassa vieraillaan Ville Itälän mökillä. Itälä toimi 2000-luvulla mm. Kokoomuksen puheenjohtajana ja on vuodesta 2011 lähtien toiminut Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä.

Ville Itälän perheen mökki sijaitsee yhdellä Velkuan sadoista saarista. Harmaan hirsimökin edessä seistä jököttää ison miehen mittainen, tuiman näköinen merirosvo lierihattuineen ja puujalkoineen.

– Olen tämän Brysselistä ostanut ja tänne asti raahannut. Kapteeni Koukun koukku vähän kärsi ja vähän lakkikin kärsi, mutta muuten se sopii tänne ihan täydellisesti. Tänne merirosvosaarelle, Itälä sanoo.

Mökin pihapiiriä on rakennettu ja kunnostettu pikkuhiljaa. Tänä keväänä mökillä odotti aikamoinen yllätys: pyykkinarulla roikkuva linnunpönttö.

– Lintupahus oli jo ehtinyt tehdä pesän ja munat sinne, niin siihen se tulee tuomaan ruokaa poikasilleen.

Arkityönä EU-varojen käytön valvontaa

Ville Itälä työskentelee Luxemburgissa Euroopan tilintarkastustuomioistuimessa. Siellä on 28 jäsentä, yksi jokaisesta EU:n jäsenmaasta.

– Nimi johtaa ihan harhaan, se ei ole tuomioistuin ollenkaan ja tilintarkastusta se tekee ihan muutaman prosentin. Sen tehtävä on valvoa budjetin varojen käyttöä. Käydä katsomassa ihan paikan päällä, kun joku on saanut EU-tukea, että rahat on käytetty oikein.

Ville Itälä seisoo ihmisen korkuisen merirosvopatsaan vieressä.
Ihmisen kokoinen merirosvo on tuotu mökille Brysselistä.Dmitri Volgin / Yle

EU-varojen väärinkäytökset ovat olleet kasvussa ja tarkastukset tehdään yleensä paikan päällä.

– EU tuki eri puolilla Eurooppaa satamien rakentamista. Espanjasta löytyi yksi satama, joka oli varsin mittava ja kallis, mutta ei sinne tule yhtään laivaa eikä teitäkään ole. Tällaisia kun tulee ilmi, kansalaiset miettivät, että mihin EU:n varoja oikein käytetään, Itälä kertoo.

Eri maissa väärinkäytöksiin suhtaudutaan varsin eri tavalla. EU:n maineelle jokainen väärinkäytös on iso tappio.

– Maanviljelijä voi käyttää maatalousrakennuksiin tietyn määrän tukea. Sitten tarkastuksissa onkin löytynyt, että tuilla on tehty itselleen omakotitalo. Yhdessä tarkastuksessa mentiin paikan päälle katsomaan, oliko karjankasvattajalla ne 150 lammasta, jotka hän oli ilmoittanut. Siellä ei ollut yhtään.

Mökille tullaan viihtymään

Ville Itälän perhe pääsee Luxemburgista kesän viettoon mökille vasta heinäkuun lopulla, kun Keski-Euroopan lomakausi alkaa.

– Täällä ollaan jo käyty perheen kanssa toukokuussa, kun oli yksi viikko lomaa. Oltiin vähän laittamassa paikkoja kuntoon.

Koko perhe viihtyy mökillä erinomaisesti.

– Lapset sanovat, että tämä on maanpäällinen paratiisi. Se on kun kaupungissa asutaan, niin tämä on tietysti aikamoinen muutos, Itälä toteaa.