Venäjä kielsi ukrainalaisen soijan ja auringonkukansiementen tuonnin

Myös EU-maista peräisin olevan naudanlihan, kreikkalaisten hedelmien ja yhdysvaltalaisen siipikarjanlihan tuontikieltoa harkitaan. Ukrainalaisen mehun ja puolalaisten kasvisten tuonti kiellettiin jo. EU ja Yhdysvallat ovat tällä viikolla asettaneet uusia Venäjän-vastaisia pakotteita Ukrainan kriisin takia. Vasta

Ulkomaat
Miehet poimivat omenoita Zurawican kylässä, Puolassa torstaina. Puolalaisten hedelmien ja vihannesten maahantuonti kiellettiin keskiviikkona.
Miehet poimivat omenoita Zurawican kylässä, Puolassa torstaina. Puolalaisten hedelmien ja vihannesten maahantuonti kiellettiin keskiviikkona.Darek Delmanowicz / EPA

Venäjän elintarviketurvallisuudesta vastaava virasto on asettanut lisää kasvisten tuontikieltoja, uutistoimisto Interfax kertoi torstaina Reutersin mukaan. Viraston mukaan ukrainalaisten soijatuotteiden ja auringonkukansiementen tuonti kielletään elokuun alusta alkaen.

Venäjä saattaa asettaa myös EU-maista peräisin olevan naudanlihan, kreikkalaiset hedelmät ja yhdysvaltalaisen siipikarjanlihan tuontikieltoon ensi viikolla, Itar-Tass kertoi. Virallisiksi syiksi kerrottiin elintarvikkeissa havaitut viat ja kielletyt aineet.

Venäjä on aikaisemminkin asettanut tuontikieltoja maille, joiden kanssa sillä on ollut poliittisia kiistoja.

EU ja Yhdysvallat ovat tällä viikolla laajentaneet Venäjän-vastaisia talouspakotteitaan. EU:n mukaan uudet pakotteet ovat vastine siihen, että Venäjä ei ole muuttanut toimintaansa Ukrainan kriisin suhteen heinäkuun puolivälissä esittämästä varoituksesta huolimatta.

Aiemmin torstaina venäläisviranomaiset ilmoittivat kieltäneensä ukrainalaisen mehun maahantuonnin "suojellakseen kuluttajien oikeuksia", kertoi uutistoimisto Reuters.

Keskiviikkona kiellettiin puolalaisten vihannesten ja hedelmien maahantuonti. Puolan hallitus kommentoi, että kielto asetettiin poliittisista syistä.

EU vie Venäjälle vuosittain kasviksia yhteensä yli kahden miljardin euron arvosta. Venäjä on ilmoittanut, että se saattaa laajentaa tuontikieltoa koskemaan koko EU-aluetta.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass