1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ukkosmyräkkä Pirkanmaalla: vakava loukkaantuminen, kivelleajo ja kaatuneita puita

Ukkosrintama ylitti Pirkanmaan torstaina nopeasti ja tehokkaasti. Myräkkä muun muassa kaatoi puita, aiheutti pieniä vesivahinkoja ja katkoi sähköjä. Vakavin onnettomuus sattui Lempäälässä. Sastamalassa ja Kurussa selvittiin pienemmillä vaurioilla ikävistä tilanteista huolimatta.

Kuva: Leena Peltokangas / Yle

Pirkanmaan yli kohti pohjoista edennyt ukkosrintama piti pelastuslaitoksen kiireisenä.

– Suurin osa tehtävistä liittyy kaatuneisiin puihin. Osa niistä on kulkuväylillä ja sähkölinjoilla, osa ihmisten pihoissa ja rakennuksia vasten. Sastamalassa salama osui lähelle yhtä ihmistä ja Ylöjärven Kurussa jäi ihminen autoineen kaatuneen puun alle, päivystävä palomestari Jyrki Paunila valotti pelastuslaitoksen kiireitä torstaina iltapäivällä.

Tampereen Hatanpäällä matkustajalaiva m/s Ratinan rantautuminen epäonnistui kovan tuulen vuoksi ja laivan perä osui kiville. Pelastuslaitos kävi siirtämässä matkustajat rannalle.

Ikävin tapaus oli Lempäälässä, jossa 75-vuotias mies jäi kaatuvan lasiseinän alle ja loukkaantui vakavasti.

– Päälle päätteeksi automaattihälytyksiä on ollut paljon. Yhteensä Pirkanmaan pelastuslaitoksella on ollut iltapäivällä kello 15:een mennessä noin sata tehtävää, kertoi palomestari Paunila.

Sähköjä korjataan yöhön asti

Sähköt olivat Pirkanmaalla pahimmillaan poikki noin yli 10 000 asiakkaalta eri puolilta Pirkanmaata. Sähköviat ovatkin juoksuttaneet myös sähköyhtiöiden henkilökuntaa.

– Puut ovat kaataneet johtoja, kaataneet pylväitä ja katkoneet johtoja. Meillä on muuntajakoneita mennyt ukkosen voimasta. Ukkosviat ovat yleensä tällaisia joko salaman aiheuttamia komponenttien särkymisiä tai sitten puuston kaatumisia, selvitti käytön suunnittelupäällikkö Heikki Paananen Eleniasta.

Näin rajua myrskyä en kyllä muista kuuden vuoden työhistoriani aikana Cityconissa.

Mika Tanskanen

– Pahin paikka meillä on ollut Orivesi. Siellä meillä on ollut noin kymmenkunta vikaa pahimmillaan. Nyt toki tulee pienjänniteverkon vikailmoituksia. Tällä hetkellä me vielä keskitymme runkoverkon vikojen korjaamiseen nimenomaan torstain iltapäivän aikana. Töitä jatketaan yöhön asti.

Veden kanssa jouduttiin ukkosmyräkässä tekemisiin paitsi ulkona, myös sisätiloissa. Esimerkiksi Tampereella kauppakeskus Koskikeskuksessa kuivailtiin iltapäivällä pieniä vesivahinkoja, kertoo kiinteistöpäällikkö Mika Tanskanen Citycon Finland Oy:stä.

– Näin rajua myrskyä en kyllä muista kuuden vuoden työhistoriani aikana Cityconissa. Kyllä joka kesä sen verran kovia sateita tulee, että jostain kohtaa tulee vähän vettä sisälle.

Alkuiltaan mennessä Tanskanen oli saanut raporttia pienistä vesivuodoista Koskikeskuksessa ainakin yhdestä ravintolasta sekä lääkärikeskuksesta.