THL kehottaa harkitsemaan kannattaako pienten järvien uimarannoilla uida

Oulussa, Tampereella ja Sipoossa noin 600 ihmistä on saanut vatsaoireita ilmeisesti järvivesissä uimisesta. THL:n mukaan kyseessä on erittäin poikkeuksellinen epidemia.

Kotimaa
Leikkisanko uimarannalla.
Petri Aaltonen / Yle

– Kyllä tämä on erittäin poikkeuksellista, että näin paljon ihmisiä epäillään sairastuneen uimavesien välityksellä, sanoo THL:n johtava tutkija Ilkka Miettinen.

Uimavedet ovat aiheuttaneet epidemioita ennenkin, mutta niissä on sairastunut vain muutamia ihmisiä. Nyt epidemioiden laajuus on aivan omaa luokkaansa.

Lapsiperheiden syytä harkita uimista

Miettinen kehottaa erityisesti lapsiperheitä harkitsemaan kahteen kertaan, uidako nyt lähiviikkoina pienten järvien ja lampien uimarannoilla, erityisesti, jos ne ovat kovin kansoitettuja.

– Jos terveysviranomainen suosittelee, että uimista pitäisi välttää, niin kyllä noudattaisin sitä. Ehkä myös, jos tulee vastaan uimarantoja, jotka ovat pienten lampien tai järvien äärellä, niin voisi ainakin harkita lapsiporukoiden kanssa liikkuessa, Miettinen sanoo.

Erityisesti vatsataudin sairastaneita Miettinen suosittelee pysymään pois uimarannoilta, jotta tauti ei levittäisi muihin uimareihin.

Paljon uimareita – isompi riski

Voimakkaat ja pitkään kestäneet helteet ovat kansoittaneet uimarannat, mikä on lisännyt tarttuvien tautien riskiä levitä. Uimaveden lämpimyys ei sinänsä ruoki taudinaiheuttajien leviämistä, pikemminkin päin vastoin. Miettinen uskoo myös, että tieto epidemiaepäilyistä on voinut lisätä ihmisten herkkyyttä ilmoittaa vatsataudeistaan.

Oulun Lämsäjärven ja Sipoon Pilvijärven kohdalla puhutaan tällä hetkellä muutamasta kymmenestä tautitapauksesta ja Tampereen seudun useammassa eri järvessä yhteensä 400-500 potilaasta. Oulun tapauksessa järvivedestä löytyi tänään adeno- ja noroviruksia. Miettisen mukaan se kertoo siitä, että ihmisen uloste tai oksennus on saastuttanut veden. Linnut tai kotieläimet eivät näitä viruksia välitä.

Tampereelta ei ole löytynyt uimavesistä viruksia, joten vatsatautioireiden syytä ei ole pystytty vahvistamaan. Sipoosta ei ole saatu vielä tutkimustuloksia. Eri puolilla maata sairastuneiden ulostenäytteistä saataneen tietoja ensi viikolla.

THL ei ole antanut virallista suositusta järvissä uimisen välttämiseksi.