Ranskan valtion energiayhtiö valmis auttamaan Olkiluodossa – ehtona TVO:n ja Arevan sopu

"Olemme insinöörejä, emme sinikypäräisiä rauhanturvaajia", kommentoi yhtiön toimitusjohtaja Henri Proglio.

Olkiluoto 3 -reaktorin asennustöitä heinäkuussa 2014. Kuva: Yle

Ranskan valtiollinen energiayhtiö EDF on valmis antamaan teknistä apua, jotta Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori saataisiin valmiiksi, EDF:n toimitusjohtaja Henri Proglio sanoi torstaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Apua on kuitenkin luvassa vain sillä ehdolla, että reaktorin ranskalainen rakentaja Areva ja suomalainen tilaaja Teollisuuden Voima (TVO) saavat sovittua riitansa siitä, kuka on vastuussa työmaan viivästyksistä ja lisäkustannuksista.

– Jos he haluavat meidän tuovan paikalle teknistä asiantuntemusta, olemme valmiita, mutta vain molempien osapuolten esittämästä pyynnöstä. Voimme aloittaa, kun he saavat sopimuksen aikaan, Proglio sanoi torstaina yhtiön alkuvuoden tuloksen julkistamisen yhteydessä.

Hänen mukaansa EDF ei aio toimia kiistan sovittelijana.

– Olemme insinöörejä, emme sinikypäräisiä rauhanturvaajia, hän sanoi.

Reaktorin rakentaminen on vuosia aikataulusta jäljessä ja alkuperäinen budjetti on ylitetty miljardeilla. TVO ja ranskalainen ydinvoimakonserni Areva vaativat toisiltaan välimiesoikeudessa parin miljardin euron korvauksia.

Uutista korjattu 31. heinäkuuta kello 19:33: Toisin kuin tekstissä aluksi kerrottiin, uutisen lähde on uutistoimisto Reuters, ei AFP.