1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näkökulma: Kreikassa uiminen vastaa terapiaa

Kreikkalaiset rakastavat rantojaan, vaikka talouslama on pakottanut höllentämään rantojen käytön rajoituksia, kertoo Sara Saure Ateenasta.

Sara Saure Kuva: Yle

Kaikki lähtee rannan valinnasta.

Jos maa on niin kuin Kreikka, on mistä valita.

On järjestäytyneitä rantoja, mutta yhtä lailla poukamia erakoille. On hiekkaa ja pikkukiveä, on laguuneja ja mineraalin punaa.

Ja on rantoja, joille on myönnetty Sininen lippu tunnustuksena vedenlaadusta ja palveluista sekä alueen turvallisuudesta ja  luonnonsuojelusta. Tänä vuonna Sininen lippu liehuu Kreikassa yli 400 rannalla mantereelta saarille.  Määrä on toiseksi eniten maailmassa.

Välteltäviä ovat ne rannat, joiden vesirajassa vaanii uimaan lipumista hankaloittavia kivenmurikoita tai tuuli ylittää neljä boforia.

Rantaelementit ovat kreikkalaisille tärkeitä, sillä uiminen on kunnon kesän mittari, ja uintikertojen summa kuin lääkärin resepti.

Syksyllä olisi hyvä kertoa harrastaneensa meriterapiaa reilut 30 kertaa. Eikä alle kolmen vartin vedessä viipymistä kelpuuteta uinniksi.

Taivas on saattanut kaatua ihmisten niskaan, mutta vielä Kreikassa ei veroteta auringonvalosta. Elämänsuolasta voi nauttia ilmaiseksi.

Miksi sitten nelihenkisen perheen rantapäivän hinta on kesäuutisten kärkeä?

Siksi, että bensoineen, tietulleineen ja juomineen uimareissusta saa kalliin. Meri on silti sama ilman neljän euron aurinkotuolia tai piraatti CD:tä kiertävältä kauppiaalta.

Raha puhuu myös hallitukselle ja troikalle.

Yksi Kreikan viimeisimmän lainaerän ehdoista liittyy rantavyöhykkeiden hyödyntämistä rajoittavan lain hölläämiseen. Kaksipiippuinen kysymys. Vaikeat ajat, mutta ei Akropoliskaan ole kaupan.

Kreikkalaisille rannat ovat yhdistelmä leipää ja sirkushuveja. 

Kuulumiset levitetään kiville kesäkuusta lokakuulle tunteina ja ääninä. Tässä olohuoneen jatkeessa yhdessäoloa hallitsee eväiden ja jääkahvin "frappen" lisäksi kaikenlainen puuhastelu.

Kun turisti ottaa aurinkoa kirja kädessä, paikallinen tekee saman pelaten lautapeliä "tavlia" ja läiskien rantatennistä. Karkailevien pallojen vitsaus ja puumailoista lähtevä meteli ovat ainakin itselleni harmillisia. Eivät silti yhtä harmillisia kuin rikotut pullot rantakallioilla Suomessa.

Harrastaminen jatkuu Kreikassa myös ulapan ja rannan välimaastossa.

Hauskuus meritähtien sukeltelussa tai pelkässä seniorien paikallaan lillunnassa on terveyden kohentaminen yhdessä. Lippalakkien alla sivutuotteena paranee helposti koko maailma.

Olkoon uimapaikka missä vain, sinne ei polkaista pyörällä. Julkisillakin vain pakkoraossa. Kreikkalainen junnaa rantaväylien ruuhkissa perille asti autolla, mutta unohtaa parkkikaaoksen jo ensimmäisessä merituulessa. 

En muista, milloin Etelä-Ateenan rivieralla olisi viimeksi uinut vastaan vihainen naama.

Yle Uutiset / Sara Saure, Ateena

Ylen toimittajien kolumneja maailmalta voi tänä kesänä kuunnella myös Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa Radio Suomessa torstaisin klo 18.03 sekä Radio 1:ssä perjantaisin klo 21.35 ja lauantaisin klo 17.15.