Suomalaistyöntekijä Gazassa: Sotatoimien ohella epidemiat uhkaavat ihmishenkiä

YK:n alaisessa pakolaisjärjestössä Gazassa työskentelevä Merit Hietanen kuvaa tilannetta vaikeaksi. Hänen mukaansa olot käyvät päivä päivältä vaarallisemmaksi niin pakolaisille, paikallisille asukkaille kuin avustustyöntekijöillekin.

Kotimaa
Merit Hietanen
Merit Hietanen.

Israelin sotatoimet Gazassa jatkuvat. YK:n alaisessa pakolaisjärjestössä Gazassa työskentelevät Merit Hietanen kuvaa tilannetta päivä päivältä vaikeammaksi. Hänen mukaansa sotatoimien ohella aluetta uhkaavat pian myös tautiepidemiat.

Merit Hietasen mukaan tänään torstaina on ollut hieman rauhallisempaa, mutta räjähdyksiä on kuulunut kuitenkin ympäriltä ja sotatoimet selvästi jatkuvat.

– Yöt ovat hankalia, vähän tulee nukuttua. Sotatoimet tuntuvat lisääntyvän öisin, hän sanoo.

Gazan alueella YK:n kouluissa on 220 000 sisäistä pakolaista. Lisäksi arviolta satoja tuhansia pakolaisia on majoittunut muun muassa sukulaisten koteihin ja muihin suojiin.

– Mahdollisuudet suojella heitä vaikuttavat yhä huonommilta. Pakolaisia on 86 koulussa ja sen perusteella, mitä ihmiset ovat uutisistakin varmaan nähneet, heidän kannaltansa näyttää yhä turvattomammalta. YK:n lipunkaan alla on erittäin vaikeaa enää suojella ketään, Hietanen kertoo.

Puhtaan veden puute muodostaa suuren terveysuhan

Elämä Gazassa on vaikeata myös siksi, että veden tuotanto on laskenut massiivisesti.

– Vettä ei saada tarpeeksi pakolaisille eikä yhteisöille, ihmiset ovat olleet jopa 5–12 päivää ilman vettä. Voimme yrittää viedä tankeissa vettä kouluihin niin paljon kuin mahdollista, mutta samaan aikaan otamme vettä pois paikallisilta yhteisöiltä. Hyviä ratkaisuja ei enää ole, Hietanen kuvailee.

Puutteellinen hygienia ja riittämätön puhdas vesi saattavat aiheuttaa pian erityisesti ripulitautien leviämistä.

– Pelätään, että laajat tautiepidemiat alkavat pian. Kouluissamme, joissa on UNRWA:n terveyskeskuksia, on ripulitapauksia päivä päivältä enemmän. Yhdessä koulussa saattaa jopa 7 000 ihmistä majoitettuna, mutta suihkuja ei ole ja wc:iden määrä on riittämätön. Toinen ongelma on ruoka, ihmiset jonottavat leipää nelisen tuntia päivittäin ja ravinto ei yksipuolisuutensa vuoksi vastaa vaatimuksia, hän kertoo.