Yhdysvallat: YK:n koulun pommitusta mahdoton hyväksyä

Gazassa tuhansia siviilejä oli hakeutunut YK:n koulun suojiin, kun se joutui Israelin tykistön tulituksen kohteeksi keskiviikkona. Ainakin 16 ihmistä kuoli pommituksessa.

Ulkomaat
Palestiinalaiset tutkivat YK:n koulun pommitusten tuhoja Gazassa keskiviikkona 30. heinäkuuta.
Palestiinalaiset tutkivat YK:n koulun pommitusten tuhoja Gazassa keskiviikkona 30. heinäkuuta.Mohammed Saber / EPA

Yhdysvaltain mukaan Israelin YK:n ylläpitämään kouluun kohdistamaa iskua on mahdoton puolustaa ja hyväksyä. Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina, että Isrealin pitää tehdä enemmän suojellakseen syyttömiä siviilejä.

Earnestin mukaan YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on sanonut, että kaikki todisteet viittaavat siihen, että Israelin hallitus tiesi tykistönsä tulittavan koulun läheistä aluetta vastauksena palestiinalaisjärjestö Hamasin rakettituleen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan arviolta 3 300 siviiliä oli hakeutunut Gazan pohjoisosassa sijaitsevan YK:n koulun suojiin, kun se joutui Israelin tykistön tulituksen kohteeksi keskiviikkona. Ainakin 16 ihmistä kuoli pommituksessa.

Korkeista palestiinalaisten siviilitappioista huolimatta Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on vannonut, että Israel jatkaa operaatiotaan Hamasin hyökkäystunnelien tuhoamiseksi.

Gazan terveysviranomaisten mukaan yli 1 400 palestiinalaista on kuollut Israelin hyökkäyksessä. Suurin osa uhreista on siviilejä. Israelin puolelta konfliktissa on kuollut 56 sotilasta ja kolme siviiliä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters