Barbielle Manson: Barbeilu on minulle taideprojekti

Barbie-nukelta näyttäminen on Barbielle Mansonille elämäntapa. – Haluan koetella omia rajojani. Tämä on minulle taideprojekti ja tapa toteuttaa itseäni, Barbielle kertoi aamu-tv:n haastattelussa.

Ylen aamu
Barbielle Manson.
Haastattelussa Barbielle kertoo, miksi hän haluaa näyttää barbie-nukelta.

Arjessa Barbielle Manson käy töissä ja on pienen tyttölapsen äiti. Vapaa-ajallaan hän pukeutuu Barbie-nukeksi ja laittaa itsestään kuvia blogiinsa.

Barbie-nukelta näyttäminen on hänelle harrastus ja elämäntapa. Julkisuudessakin hän esiintyy ainoastaan taitelijanimellään Barbielle Manson.

– Barbie on aika lähellä ideaalia naista. Pikkutytöillä on ollut Barbeja iät ja ajat. Tämä on yksi keino erottua massasta, Barbielle pohtii ilmiön suosion syitä.

– Haluan koetella omia rajojani. Tämä on taideprojekti ja minulla on taideblogi. Tämä on minulle tapa toteuttaa itseäni.

Hän ei ole elämäntapansa kanssa yksin. Varsinkin Itä-Euroopassa ja Aasiassa on paljon naisia, jotka haluavat olla kuin Barbie.

– Määrä kertoo siitä, että yhteiskunta on aika ulkonäkökeskeinen. En ihmettele, että esimerkiksi moni malli on lähtenyt hakemaan Barbie-lookia.

Joukkoon mahtuu myös yksi Ken, joka on leikkauttanut itseään yli 90 kertaa.

Barbielle ei pidä juurikaan yhteyttä muihin ihmis-Barbeihin.

– Meitä on laidasta laitaan. Joillekin leikkaukset ovat se juttu, toisille taide. Jokaisella ihmis-Barbiella on oma tapa toteuttaa itseään.

Barbielle Manson on suurentanut rintansa, mutta muita kauneusleikkauksia hänelle ei ole tehty.

"Tuskin nelikymppisenä tämän näköisenä kuljen"

Jo ennen Barbie-harrastusta Barbielle Mansonilla oli omien sanojensa mukaan "barbiemainen tapa laittautua". Barbie-nukeilla hän ei kuitenkaan lapsena leikkinyt.

– Tämä on sellaista tiettyä estetiikan tajua, joka on ollut aina läsnä, Barbielle sanoo.

Barbielta näyttämisessä tärkeitä ovat hyvä fyysinen kunto, pitkät hiukset ja barbiemainen meikki, Barbielle listaa. Hänellä menee laittautumiseen normaalisti puolisen tuntia.

Kaikkialle Barbielle ei kuitenkaan lähde Barbien näköisenä.

– Töissä en pukeudu Barbieksi, vaikka toki silloinkin on barbiemaisia vivahteita.

Kun liikkuu Barbien näköisenä kaupungilla, saa tottua katseisiin ja kommentteihin.

– Jotkut huutelee kaupungilla, että barbie, barbie! Se on hauskaa.

Läheiset ymmärtävät ja hyväksyvät Barbiellen harrastuksen, mutta internetissä kaikki eivät ole yhtä ymmärtäväisiä.

– Kritiikki kasvattaa paksua nahkaa. Tiedostan, että olen altis kritiikille, Barbielle kertoo.

Harrastuksestaan hän ei aio luopua – ei ainakaan vielä.

– Tuskin nelikymppisenä tämän näköisenä kuljen. Barbiemaisuus tulee kuitenkin aina olemaan läsnä. Minussa on barbiemaisia piirteitä, kuten hiukset ja sirous, joista ei pääse eroon.

"En halua aiheuttaa kenellekään ulkonäköpaineita"

Barbie-nukkeja on kritisoitu siitä, että ne aiheuttavat lapsille ja nuorille ulkonäköpaineita. Barbielle tiedostaa olevansa ulkonäkökeskeisen kulttuurin tuote.

– Käsittelen blogiini tulevat kuvat, jotta ne saavuttaisivat tietyn barbiemaisuuden. Tiedän, että media on täynnä photoshoppattuja naisia. Nykyajan nuorilla on onneksi aika hyvä mediakritiikki. Nuoruuteen kuuluvat ulkonäköpaineet.

Barbielle ei kuitenkaan halua olla se, joka aiheuttaa ulkonäköpaineita.

– Pyrin internetissäkin antamaan hallitun kuvan itsestäni. En lähde mukaan kaikkeen, mihin pyydetään. En pyri olemaan esikuva, mutta en halua aiheuttaa kenellekään ulkonäköpaineita.