1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaisasiantuntija: Ebolan leviämisriski Suomeen pieni

THL:n tutkimusprofessorin mukaan yksittäistapauksia saattaa esiintyä. Länsi-Afrikassa taudin talttuminen voi viedä ainakin pari kuukautta, asiantuntijat arvioivat Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Useat käyttävät suojakäsineitä kätellessään suojautuakseen Ebola-epidemialta Monroviassa, Liberiassa. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Länsi-Afrikassa leviävän ebola-tartunnan leviäminen Suomeen on melko epätodennäköistä.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Salminen arvioi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että yksittäistapauksia voi tulla, mutta riski on pieni.

– Tietoisuus on aika korkea. Riski, että tapahtuisi laajempaa leviämistä, jota ei pystyttäisi estämään, on hyvin pieni.

Suomessa ebolaan ja sen aiheuttamaan verenvuototautiin on varauduttu.

– Jos henkilö sairastuu matkan aikana, isoilla kentillä, myös Helsinki-Vantaalla on ohjeistus verenvuototautia varten. Myös alueista vastaavilla kunnanlääkäreillä on omat ohjeistuksensa. Käytännössä henkilö viedään nopeasti hoitoon ja lähipaikoilla istuneita henkilöitä arvioidaan ja seurataan, Salminen kertoo Yle Uutisille.

Ebola-viruksen aiheuttamaan verenvuototautiin on tähän mennessä kuollut yli 700 ihmistä. Tautia on esiintynyt Länsi-Afrikan Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa.

Taudin talttuminen vaatii aikaa ja kansainvälistä tukea

Ebola-virus ei ole erityisen herkästi tarttuva. Se ei tartu ihmisestä toiseen esimerkiksi kätellessä tai pisaratartuntana. Usein taudin saavat sairastuneen omaiset, jotka ovat lähikontaktissa viruksen saaneen ruumiin eritteiden kanssa. Riski on suuri, kun vainajaa pestään ja valmistellaan hautajaisia varten.

Ebola-viruksen aiheuttama verenvuototauti puhkeaa jopa kolmen viikkoa tartunnan saamisen jälkeen. Se, että tauti puhkesi Länsi-Afrikassa uudelleen hiljaisemman jakson jälkeen kertoo siitä, etteivät ihmiset tiedä riittävästi taudilta suojautumisesta, arvioi Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun neuvonantaja Tiina Saarikoski Ykkösaamun haastattelssa.

– Se kertoo Ebolan luonteesta ja tilanteesta. Hiljainen periodi ei tarkoita, että tauti olisi saatu kuriin. Tauti tarttuu salakavalasti ihmisten juokossa, kun tietoa ei ole, ja he eivät osaa välttää tartuntaa.

Salmisen ja Saarikosken arvion mukaan taudin torjumisessa on tärkeintä, että paikalliselle väestölle kerrotaan mahdollisimman paljon ebolasta ja siltä suojautumisesta.

Sekä Salminen että Saarikoski arvioivat, että taudin taltuttamisessa menee vielä ainakin pari kuukautta.

– Kyllä tässä vielä varmasti pari kuukautta vielä menee, että saadaan tämmöinen periodi aikaiseksi, jossa ei uusia tartuntoja olisi, Saarikoski arvioi.

Salminen peräänkuuluttaa kansainvälistä apua.

– Kansainvälisten järjestöjen ja niiden tukeminen myös rahallisesti on ihan keskeistä. SPR:n, Lääkärit ilman rajoja -järjestön ja WHO:n toiminta on siellä oleellisen tärkeää ja tarvitsee kansainvälisen yhteisön täyden tuen.