1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotahistoriakartalla jo lähes tuhat merkintää eri puolilta Suomea – katso kuvat

Yle Uutisten yleisön havaintoja sotien jäljistä Suomessa kertyi vuorokaudessa useita satoja. Pyydämme edelleen merkitsemään kuvia ja tarinoita kartalle. Museovirasto on erittäin kiinnostunut toistaiseksi kartoittamattomista Suomen sotiin liittyvistä kohteista.

kulttuuri
Patsas puistossa
Tampereen Näsinkallion suihkulähteen veistoksissa on luodinreikiä vuodelta 1918. Silloin Näsinkalliolla käytiin taisteluja Hämeen museon hallinnasta.Ylen sotahistoriakartta

Suomalaiset ovat merkinneetYle Uutisten sotien jälkiä esittelevälle kartallejo lähes tuhat sotahistoriallista kohdetta. Ihmiset ovat löytäneet jälkiä ympäri maata lukuisilta paikkakunnilta ja kertoneet ahkerasti tietoja Suomen alueella käydyistä sodista.

Ihmisten kartalle kirjaamat tiedot antavat monipuolisen kuvan kiinnostavista sotienaikaisista tapahtumista: kartalle on lähetetty kuvia esimerkiksi panssariesteistä, saksalaisten sotahevosten tallialueesta, betonikorsuista, luodinrei'istä suihkulähteessä, pommitusten vaurioittamista konttoreista, kaivannoista ja juoksuhaudoista.

Kartalla on myös paljon kuvattomia merkintöjä, joista voi lukea yksityiskohtaisia kuvauksia sotatapahtumista. Merkinnöissä kerrotaan muun muassa paikalla tapahtuneista joukkojen siirtymisistä, onnistuneista ja epäonnisista hyökkäyksistä, lentokoneiden pudotuksista ja teloituksista.

Paljon suvun sotaan kytkeytyviä tarinoita jaettu

Monet ihmiset ovat kertoneet myös sukuunsa sotiin kytkeytyviä tarinoita. Eräs haapajärveläinen lukija kertoo isästään, joka kuljetti venäläisille sotavangeille ruokaa (siirryt toiseen palveluun) alun perin savottakämppänä toimineeseen Moskuan kämppään, josta jatkosodan aikana tehtiin venäläisten vankileiri.

– Isäni kuljetti hevosella kotoaan Nuottijärveltä vankileirille perunoita ja muuta muonaa vankien rakentamaa kapulasiltaa pitkin. Paikalla on vielä varastokorsujen monttuja sekä lahonneita rakennelmia, lukija kirjoittaa.

Monet lukijat kertovat myös leikkineensä kotinsa lähellä sijaitsevissa sotahistoriallisissa kohteissa: esimerkiksi betonibunkkereissa ja korsunpohjina pitämissään hiekkakuopissa.

Lisää tarinoita ja tietoja voit tutkia vetämällä hiirtä kartan päällä ja klikkaamalla merkintöjä. Kartalla voi käydä myös keskustelua eri kohteista muiden kiinnostuneiden kanssa.

Lisää löytöjä ja merkintöjä kaivataan

Vaikka kuvia ja tarinoita on kartalla jo paljon, pyydämme merkitsemään niitä vielä lisää saadaksemme mahdollisimman kattavan kuvan Suomen sotahistoriallisista kohteista. Kirjoitamme merkintöjen perusteella juttuja ja haastattelemme asiantuntijoita. Lisäksi Yle Uutisten karttakysely voi tuottaa merkittävää tietoa myös tutkijoille, sillä kaikkia sotahistoriallisia kohteita ei ole kartoitettu.

– Varsinkin Pohjois-Karjalan ja Kainuun toisen maailmansodan aikaiset linnoitteet ovat sellaisia. Siellä on niin iso savotta, että museoviranomaiset eivät pysty sitä kartoittamaan, joten paljon jää harrastajien vastuulle. Sieltä jos saataisiin tarkkaa paikkatietoa ja kattavia tietoa, se olisi arvokasta tietoa tutkijoille ja linnoitteiden säilymisen kannalta, sanoo Museoviraston arkeologi John Lagerstedt Yle Uutisille.

Maastoissa on edelleen paljon sotienaikaisia, mutta edelleen vaarallisia ammuksia ja räjähteitä. Niihin ei saa koskea, vaan niistä pitää ilmoittaa poliisille.

Yle Uutisten sotien jälkiä käsittelevä kartta sekä ohjeet merkintöjen tekemiseen löytyvät tämän linkin takaa.

Muun muassa tällaisia kuvia kartalle on merkitty

Panssariestettä metsässä.
Ylen sotahistoriakartta
Helsingin Pitkäsilta.
Ylen sotahistoriakartta
Ampumakupu Salpalinjalla.
Ylen sotahistoriakartta
Mies osoittaa luodinreikiä riihen seinässä.
Ylen sotahistoriakartta
Vanhan puolustuslinjan jäänteitä.
Ylen sotahistoriakartta
Vanhan ammusvaraston jäänteitä.
Ylen sotahistoriakartta
Vanhan linnoituslinjan jäänteitä.
Ylen sotahistoriakartta
Kaivon jäänteet sodanaikaisen lentokentän alueella Porkkalassa.
Ylen sotahistoriakartta
Lentopommin tekemä lammeksi muuttunut kuoppa.
Ylen sotahistoriakartta
Lue seuraavaksi