1. yle.fi
  2. Uutiset

Heinäkuun sinilevätilanne Lapissa kohtalainen

Heinäkuun puolivälissä sinileviä esiintyi runsaammin kuin aiempina seurantavuosina keskimäärin, mutta kuun loppuun mennessä levätilanne rauhoittui.

luonto
Sinilevän peittämä järven pinta
Sinilevätaidetta järven pinnalla.Antti Mattanen

Heinäkuun sinilevätilanne on ollut Lapissa kohtalainen. Lapin Ely-keskuksen mukaan sinileväkukintaa havaittiin yhdeksällä virallisen seurantaverkon havaintopaikalla, sekä järvillä että merialueella.

Kolmella eteläisen Lapin järvellä kukinta oli ajoittain jopa runsasta.

Seurantaverkon ulkopuolisia kansalaishavaintoja sinilevästä tehtiin viidellä eri järvellä, joista yhdellä levää oli runsaasti. Heinäkuun puolivälissä, viikolla 29, sinileviä esiintyi runsaammin kuin aiempina seurantavuosina keskimäärin, mutta kuun loppuun mennessä levätilanne muuttui rauhallisemmaksi.

Sinileviä esiintyy järvissä kaikkina vuodenaikoina, mutta kesäisin ne voivat runsastua etenkin lämpimällä ja tuulettomalla säällä. Tällöin sinilevää näkyy vedessä hiutaleina tai lauttoina eli leväkukintoina, ja kukintoja voidaan havaita etenkin runsasravinteisissa järvissä.

Sinilevätilanne voi kuitenkin vaihdella saman järven eri osissa ja jo lyhyen ajan sisällä. Järvien veden pintalämpötilat muuttuivat heinäkuussa kuun alun tavallista viileämmistä lukemista tavallista lämpimämmiksi kuun loppua kohti, mikä on vaikuttanut sinilevien havaittuun runsastumiseen.

Sinileväpitoista vettä ei suositella käytettäväksi talous-, sauna- tai uimavetenä tai syötävien kasvien kasteluvetenä.

Osa Suomessa esiintyvistä sinilevälajeista voi tietyissä olosuhteissa muodostaa levämyrkkyjä, ja myrkyttömätkin sinileväesiintymät voivat olla haitallisia. Runsasleväisessä vedessä uiminen voi aiheuttaa iho-oireita, nuhaista oloa ja vatsatautia. Lapset ja lemmikit, jotka voivat juoda vettä vahingossa, on syytä pitää poissa vedestä.

Vesistöissä saattaa havaita nyt myös suopursuruostesienen itiöistä koostuvia ruskeansävyisiä lauttoja tai nauhoja, jotka hieman sinilevän tapaan kelluvat pinnalla. Ilmiö on vaaraton.

Levähavainnoista voi ilmoittaa kuntien ympäristö- tai terveysviranomaisille ja Lapin ELY-keskukseen, joka myös ottaa vastaan sinilevänäytteitä.

Lue seuraavaksi